Monissa Lähi-idän maissa johtajien ote kansalaisista, etenkin naisista, on yhä tiukka. Internet ja sosiaalinen media kuitenkin tarjoavat heille ikkunan erilaisiin, vapaampiin elämäntapoihin. Myös Lähi-idässä asuvat naiset ovat somessa yhä näkyvämpiä. Nyt he tietävät myös saavansa äänensä kuuluviin.
Rawanin ja Rahafin kotimaan, Saudi-Arabian, suunta naisten oikeuksiin nähden on näyttänyt pitkästä aikaa lupaavalta. Naiset saavat vihdoin ajaa autolla ja suorittaa armeijan. Yhdysvaltain-suurlähettilääksikin nimitettiin nainen.
Silti laki määrää yhä, että jokaisella naisella on oltava miespuolinen holhooja, jolta nainen tarvitsee luvan kaikkiin tekemisiinsä matkustamisesta naimisiinmenoon. Yleensä tämä on isä, veli tai aviomies, joskus jopa oma poika.
Vuodessa arviolta tuhat saudinaista pakenee kotimaastaan. He uhmaavat paitsi elinikäistä holhousta, myös väkivaltaa, pakkoavioliittoja, kotiinsa vangitsemista, vankilaa ja pahempaakin.
[Näin oli lausuttu Me naiset -lehdessä 13.5.2019 julkaistussa Ayla Albayrakin kirjoittamassa artikkelissa ”Perheeni tappaa minut”, twiittasi saudityttö Rahaf, 18, ja sitten alkoi tapahtua – muhiiko Lähi-idässä naisten oma arabikevät?.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti