Valeuutisiksi oli valikoitu Yhdysvaltain presidentinvaalien tienoilla netissä kiertäneitä juttuja, joiden väitteet oli osoitettu vääriksi. Mukana oli sekä konservatiiveille että liberaaleille suunnattuja valeuutisia.
Oikeat uutiset oli poimittu suurten ja tunnettujen uutismedioiden sivulta.
Osallistujien piti jokaisen uutisen kohdalla arvioida, olivatko ne tosia vai eivät.
Tutkimuksessa havaittiin, että ne ihmiset, jotka ovat kaikkein varmimpia oman maailmankuvansa oikeellisuudesta ja toisaalta ajattelevat hätäisesti, uskovat hieman muita todennäköisemmin valeuutisiin.
Taipumus yliluonnollisiin uskomuksiin oli myös tilastollisesti yhteydessä haksahtamiseen. Jos henkilö vastasi tutkimuksessa esimerkiksi uskovansa siihen, että ihmiset voivat kommunikoida telepaattisesti keskenään, hän uskoi todennäköisemmin myös valeuutisia.
Ero ei ollut kovin suuri. Myös hyvin fundamentalistisesti ja jäykästi ajattelevat osasivat erottaa valeuutisia oikeista. Tilastollinen yhteys joustamattoman maailmankuvan, syvän uskonnollisuuden ja valeuutisiin uskomisen välillä näyttää kuitenkin olevan olemassa.
[Näin oli lausuttu populaaritiedelehti Tiede-lehden sivuilla 2.11.2018 julkaistussa artikkelissa Uskonvarma haksahtaa herkemmin valeuutisiin.]
[PS. Tässä täytyy vielä huomauttaa, että Yhdysvaltain poliittisessa kulttuurissa "konservatiivi" ja "liberaali" ovat olleet toistensa vastakohtia aina 1930-luvulta alkaen. Alkuperäisessä termien määrittelyssä niiden sovellutusalueet olivat menneet pitkälle päällekkäin.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti