perjantai 25. lokakuuta 2019

S Presidentti Obama aloitti jo Yhdysvaltain vetämisen pois vastuusta

USA:n vetäytyminen maailmanpoliisin tehtävästä ei tietenkään ole alkanut vasta Donald Trumpin aikana vaan sen aloitti Barack Obama. Obama veti suurieleisesti red linen kemiallisten aseiden käytölle Syyriassa, mutta ei tehnyt mitään, kun Syyrian diktaattori al Asssad käytti kemiallisia aseita. Viesti Venäjälle ja muille isoille toimijoille oli selvä: USA on vetäytymässä Lähi-Idästä ja Euroopasta. Voitte toimia suht vapaasti "omissa" etupiireissänne.

Obaman hallinto osallistui Libyan Muammar Gaddafin kaatamiseen, mutta kun olisi pitänyt tukea Libyan kehitystä, Obama vetäytyi Foreign Affairsin mukaan täysin vastuusta. Foreign Affairs kysyikin: Is the lesson that presidents who lack the stomach for nation building shouldn’t topple regimes?" Obama ei kantanut vastuutaan myöskään Budapestin sopimukseen kirjatusta USA:n sitoumuksesta turvata Ukrainan suvereniteetti. Maailman rauhaa ei uhkaa mikään muu niin pahasti kuin heikko johtajuus.

[Näin oli lausuttu Jukka Aakulan Kansankokonaisuus-blogissa 18.10.2019 julkaistussa merkinnässä Moninapainen maailma on ikävä paikka.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti