keskiviikko 2. lokakuuta 2019

S Täällä muka pitäisi harppoa kohti Pohjois-Koreaa

USA:ssa korkein oikeus linjasi pari vuotta sitten, että vihapuhe nauttii sananvapauden suojaa. Tuomari kirjoitti loppulausunnossaan: ”Me suojelemme oikeutta esittää ajatuksia, joita vihaamme.”

Se ei varsinaisesti yllätä, sillä USA on tutkitusti sananvapauden ykkösmaa.

Jos USA:n 330 miljoonaa ihmistä onnistuu luovimaan lähes rajattomassa sananvapaudessa, niin on se kumma, että täällä muka pitäisi harppoa kohti Pohjois-Koreaa.

Vapauksia on syytä rajoittaa silloin, kun saavutettu hyöty on riittävä. Esimerkiksi on aivan perusteltua rajoittaa ihmisten vapautta lyödä toisia ihmisiä lapiolla päähän.

Sen sijaan vihapuheen määrittely ja lisääminen rikoslakiin on kuin lopettaisi näpistykset määräämällä ulkonaliikkumiskiellon.

Itse asiassa tilanne on vieläkin typerämpi. Näpistykset nimittäin loppuvat, jos ihmisiä kielletään liikkumasta ulkona. Sananvapauslakien tiukentaminen taas tuskin muuttaisi tilannetta "vihapuheen" osalta miksikään.

Lopuksi vielä sananvapaus tiivistettynä yhteen virkkeeseen: Puhu ja anna muiden puhua. Sillä ohjeella pitäisi päästä aika pitkälle. 

[Näin oli lausuttu MTV:n sivuilla 20.4.2019 julkaistussa Ivan Puopolon kolumnissa Jussi Halla-aho ja Johanna Vehkoo osoittavat, että sananvapaus on helppo pitää itsellä, mutta vaikeaa antaa muille.]

[I PS. Kolumninsa alussa Puopolo käsittelee äskeistä tapausta, jossa toimittaja oli kysynyt Perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta tämän vanhoista kirjoituksista, ja toimittajalta oli sitten otettu mikrofoni pois. Asiaan liittyen voit niin halutessasi käydä lukemassa MTV:n uutisartikkelin Jussi Halla-aho paljastaa, miksi mikki komennettiin pois toimittajalta – kertoo myös viimein, miksei irtisanoudu järkyttäneistä blogikirjoituksistaan.] 

[II PS. Aiheeseen liittyen voit niin halutessasi käydä lukemassa blogikirjoitukseni Sananvapaudesta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti