perjantai 26. heinäkuuta 2019

S Sukupuoli-identiteetti ei olekaan vain sosiaalinen konstruktio, vaan se tulee (osaltaan) suoraan biologiasta

Tässä on David Reimer. Monet teistä eivät tiedä, kuka David on, mutta meitsi kertoo. David syntyi Kanadassa vuonna 1965 yhdessä kaksoisveljensä kanssa. Molemmille pojista tehtiin rutiininomainen ympärileikkaus, kuten monilla paikoin Pohjois-Amerikkaa on tapana.

Ympärileikkaus tuhosi Davidin peniksen. Kirurgit totesivat, että vahinko oli niin laajaa, että Davidin penistä on mahdotonta korjata. Tämä sai erään psykologin, John Moneyn, kiinnostumaan asiasta, sillä David oli ideaali koehenkilö hänen kokeilleen, koska kaksosveli antoi täydellisen kontrolliparin. Money nimittäin halusi todistaa, että sukupuoli-identiteetti ei liity biologiaan, vaan se on ensisijaisesti opittua.

Money onnistui taivuttelemaan Davidin vanhemmat suostumaan sukupuolenkorjausleikkaukseen, jossa Davidin tuhoutuneesta peniksestä tehtiin vagina. David myös kasvatettiin tytöksi, tai ainakin sitä koitettiin tehdä.

Nimittäin Moneyn teoria ei ollutkaan oikeassa. Sukupuoli-identiteetti ei ollutkaan vain sosiaalinen konstruktio, vaan se tuli suoraan biologiasta. David koki koko elämänsä kärsimystä, eikä kokenut olevansa oma itsensä omassa kehossaan, vaan enemmänkin pettävän ruumiinsa vanki. Lopulta Davidin elämä päättyi itsemurhaan.

Davidin tarina on varoittava esimerkki siitä, miten syvästi pakotettu sukupuoli-identiteetti voi vahingoittaa ihmistä. Ja tämä ei meinaa pelkästään normaalia cis-ihmistä, joka on pakotettu elämään väärässä sukupuolessa, vaan myös trans-henkilöitä. Kipu, jonka David tunsi joutuessaan elämään naisena, vaikka kaikki vaistot sanoivat sen olevan väärin, oli vastaavanlaista kuin monien sukupuolidysforiasta kärsivien ihmisten kipu.

Sukupuoli ei ole opittu asia, vaan synnynnäinen asia. Jotkut syntyvät "väärään" sukupuoleen. Samoin jotkut pakotetaan elämään väärässä sukupuolessa, vaikka he olisivat syntyneet oikeaan sukupuoleen.

And that's a fact, Jack. (En keksinyt mitään nasevaa lopetusta, niin pistin vaan jotaki tommosta näennäisnokkelaa, koska oon pösilö.)


[Jiri Keronen Facebookissa 25.7.2019. Ja julkaisuunsa hän oli myös liittänyt naamakuvan kyseisestä lääketieteellisen kokeen uhrista David Reimeristä]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti