Lääkärin etiikan mukaan lääkärien tulee välttää turhien riskien tuottamista potilaalle. Tämä pätee varsinkin tilanteessa, jossa potilas on alaikäinen eikä operaatiosta ole mitään lääketieteellistä hyötyä. Ympärileikkaus on aina riski, vaikka sen tekisi kokenut lääkäri.
”Jokaisesta kirurgisesta toimenpiteestä, pienestäkin, voi seurata vakavia haittoja,” toiminnanjohtaja Pälve kertoo Seurassa.
Suomen lääkäriliiton kanta lääketieteellisesti turhiin ympärileikkauksiin onkin yksiselitteisen kielteinen. Rituaalisin, uskonnollisin ja kulttuurillisin syin tehdyt ympärileikkaukset ovat turha kirurginen amputaatio, joka altistaa lapsen syyttä erilaisille vakaville komplikaatioille. Lisäksi ympärileikkaus on moraalisesti kyseenalaista, koska sillä merkitään lapsi osaksi uskonnollista ryhmittymää jo ennen kuin lapsi itse osaa muodostaa minkäänlaisia uskonnollisia ajatuksia.
Lääkärin etiikan mukaan: ”Ympärileikkaus altistaa potilaan aina komplikaatioille. Ennaltaehkäisevässä mielessä tehtynä toimenpiteestä ei koidu hyötyä terveydelle muutoin kuin mahdollisesti HIV:n ehkäisyssä kehitysmaissa. Siten se on rinnastettavissa tyttöjen ympärileikkaukseen. Koska pieneltä pojalta ei voida saada asianmukaista suostumusta, niin sekä eettisesti että juridisesti tarkasteltuna ympärileikkaus loukkaa yksilön vapautta ja henkilökohtaista koskemattomuutta. Tällaisena toimenpide on ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa.”
[Jiri Keronen 26.1.2019 blogissaan julkaisemassaan merkinnässä Poikien ympärileikkaus on maailman yleisin tappava rituaali]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti