torstai 25. heinäkuuta 2019

S Perustuslakia tulkitaan Suomessa pitkälti poliittisesti, ei juridisesti

Unkarin median mukaan Suomessa valta on hallituksella ja medialla, eikä maassa ole itsenäistä perustuslaillista oikeusjärjestelmää. Ja tässähän Unkarin media on paljon tarkkasilmäisempi kuin Suomen media, joka varsin harvoin - jos koskaan - kiinnittää mitään kriittistä huomiota Suomen oikeusjärjestelmän ongelmiin.

Monissa länsimaisissa demokratioissa on käytössä itsenäinen perustuslakituomioistuin. Perustuslakituomioistuimen tehtävänä on muun muassa arvioida lakien perustuslainmukaisuutta. Suomessa tätä samaa hommaa hoitaa pieni joukko poliitikkoja, joita sitovat poliittiset lupaukset, puolueuskollisuus ja muut vastaavat asiat. Perustuslakia tulkitaankin Suomessa pitkälti poliittisesti, ei juridisesti.

Lisäksi Suomen käräjäoikeuksissa käytetään maallikkotuomareita, joilla on valtaa puuttua käsiteltäviin oikeusjuttuihin. Maallikkotuomareiden paikat jaetaan poliittisesti kunnallisvaalien lopputuloksen perusteella ja ne annetaan yleensä palkkioina poliittisille toimijoille ja puolueaktiiveille. Tämä on selkeästi ristiriidassa vallan kolmijaon kanssa.

Jotta Suomen oikeusjärjestelmää saataisiin korjattua ja erotettua selkeämmin poliittisesta järjestelmästä, tulee Suomeen luoda itsenäinen perustuslakituomioistuin, joka arvioi lakeja nimenomaan juridisesti. Lisäksi poliitikkojen valitsemista maallikkotuomareista tulee luopua ja tilalle ottaa esimerkiksi arvalla valittavat lautamiehet.

Monilta osin Suomen oikeusjärjestys on edelleen peräisin tsaarinajalta. Ja monilta osin sen on syytä muuttua, mikäli tahdomme leikkiä aitoa liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltiota.

[Jiri Keronen Facebookissa 21.7.2019. Ulostuloon liittyy Iltalehden uutisartikkeli Unkarin mediassa syytellään Suomea – Hallituksen kontrolloima uutissivusto väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustuslaillista oikeusjärjestelmää.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti