perjantai 26. toukokuuta 2017

{S} Korvien sulkeminen ja kuplaan käpertyminen ovat eläviä käytäntöjä kirjailijapiireissämme

[...]
Joukon tunnetuin eli Kjell Westö ei oikein tiedä. Hän on "nyt miettinyt osallistumista viikon, menettänyt yö­unetkin... Miten tahansa päätän, paskanmaku jää suuhun. Tämä on varmasti pahin ammatillinen valinta­tilanne koko urani aikana."

Edellä olevia näkemyksiä on mielenkiintoista tarkastella sitä taustaa vasten, että Euroopan ihmisoikeussopimus määrittelee sananvapauden seuraavasti. "Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta."

Toki sananvapauteen kuuluu myös oikeus korvien sulkemiseen ja omaan kuplaan käpertymiseen. Se näyttäisi olevan yllättävän vahvasti elävä vaihtoehto kirjailijapiireissämme. Mutta mitä se kertoo kirjallisuuden tilasta Suomessa vuonna 2017?

[Näin oli lausuttu Professorin ajatuksia -blogissa 15.5.2017 julkaistussa merkinnässä Elääkö kirjailija sananvapaudesta?. Merkinnässä mainitaan Ruotsissa pidettävä kulttuuritapahtuma, johon nämä tahot eivät haluaisi väärää mieltä olevia ihmisiä paikalle.]

[PS Kaiken maailman totalitaristeja...]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti