keskiviikko 24. toukokuuta 2017

{S} Hevosenkenkäteoria on kenties puutteellinen

Itse en olisi niin varma tuosta hevosenkenkäteorian paikkansapitävyydestä. Onko radikaalijainismi yhtä vaarallista kuin radikaali-islam? Onko radikaalipasifismi yhtä vaarallista kuin radikaalimilitarismi? Onko todellinen radikaalioikeisto (anarkokapitalismi) yhtä vaarallista kuin Stalin? Onko täysin rajoittamaton sananvapaus yhtä vaarallinen kuin sananvapauden täydellinen puuttuminen?

Minusta hevosenkenkäteoria, vaikka se auttaa välillä sopuun tai keskusteluyhteyteen vihjaamalla, että kaikissa porukoissa on hörhönsä, luo väärän käsityksen välimaastosta. Muutenkin se on hyvän arvorelativistista ja "kaikki mielipiteet ovat yhtä hyviä" -viboja omaavaa.

Esimerkiksi hevosenkenkäteorian soveltaminen feministeihin... no, se riippuu mistä ryhmästä hakee sitä vastakkaista ääripäätää. Antifeministeissä on toki yhtä hullu ääripää ("raiskaus yksityisomistaisissa kiinteistöissä on laillistettava") kuin feministeissäkin ("tapetaan kaikki miehet"), mutta tuota hevosenkenkämallia sovelletaan mielestäni liian laajasti. 

[nimimerkki "whiic" 12.3.2017 Kyuu Eturautin blogimerkinnän Minusta ei tullut feministiä, jossa tämä käsittelee käyntiään feministisessä tapahtumassa eli Wow Finland -festivaaleilla, lukijakommenteissa]

[PS Hevosenkenkäteoriasta löytyy lyhyt esitys Wikipediasta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti