lauantai 8. huhtikuuta 2023

S Veroparatiisit tulisi sulkea

Voitaisiinko köyhyyden poistoa edistää yhä, jos kehitysyhteistyöstä nykymuodossaan luovuttaisiin ja keskityttäisiin tilkitsemään näitä Hickelin ylöspäin suuntautuvia nuolia?

Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä vaikea toteuttaa, sanovat asiantuntijat. Ensinnäkin kehitysyhteistyötä tarvitaan pelikentän tasoittamiseksi, kunnes vuodot on tilkitty.

Tilkitsemisen aloittaminen veroparatiiseista sopisi asiantuntijoista jokaiselle.

”Sitä minäkin suosittelen, että länsimaat lopettaisivat kaikki nämä veroparatiisit”, sanoo Ritva Reinikka.

Nyt esimerkiksi Ukrainan sodan myötä asia on käynyt hänen mukaansa ajankohtaiseksi.

”Olen lukenut nyt useamman Venäjän vallanpitäjiä käsittelevän kirjan, joista käy ilmi, kuinka Lontoo finanssikeskuksineen mahdollisti Venäjän resurssien ryöstämisen. Sodan myötä siihen on puututtu ja sanottu ääneen, että ’voi kauhea, me ollaan otettu niitä oligarkkien rahoja’”.

Jos Afrikan mailta itseltään kysyttäisiin, millaista tukea ne haluaisivat, Ritva Reinikan mukaan vastaus olisi: investointeja.

”Avunantajan lähtökohta on yleensä äärimmäinen köyhyys. Eivät maat halua pelkästään tästä puhua, ne vastaavat, että me haluamme bisnestä! Meidän väestömme kasvaa, tuottavat työpaikat ovat yrityksissä, mikseivät teidän firmat tule ja investoi työpaikkoihin.” 

[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 15.2.2023 julkaistussa Karoliina Knuutin kirjoittamassa uutisartikkelissa Kehitysapua köyhiltä rikkaille – hyödymmekö köyhistä maista enemmän kuin ne hyötyvät avustamme?.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti