lauantai 22. huhtikuuta 2023

S "Kaikki epäsaksalainen roihahti valloilleen Hitlerin ja hänen joukkojensa vallankaappauksen myötä"

Antisemitismi oli vain yksi niistä syistä, miksi Klemperer piti natseja vastenmielisinä. Pahempaa oli se, miten kansallissosialismi tulkitsi saksalaisuuden. Natsit eivät uhanneet pelkästään häntä itseään, koska hän oli syntyperältään juutalainen, vaan koko Saksaa; he tahrasivat saksalaisuuden. ”Kaikki se, mitä olen pitänyt epäsaksalaisena: brutaalisuus, epäoikeudenmukaisuus, teeskentely, joukkosuggestio päihtymykseen asti, se kaikki kukoistaa täällä”, kirjoitti Klemperer huhtikuussa 1933. Kääntäen: Klempererin mukaan saksalaista oli sivistyneisyys, oikeudenmukaisuus, rehellisyys, itsehillintä ja älyllisyys.

[...]

Vasta kesällä 1942, toisen maailmansodan kolmantena vuonna Klemperer menetti uskonsa saksalaisuuteen. ”En voi enää uskoa, että kansallisosialismi olisi aivan epäsaksalainen luonteeltaan. Se on tyypillinen saksalainen kasvain, saksalaisen lihan syöpäpesäke”, hän kirjoitti kitkerästi. Saman vuoden tammikuussa Natsi-Saksan johtajat olivat jo kokoontuneet Wannsee-järven rannalle sopimaan lopullisesta ratkaisusta eli Euroopan juutalaisten tuhoamisesta.

[Näin oli lausuttu Kaltio-lehdessä julkaistussa Jenny Kangasvuon kirjoittamassa tekstissä Demokratian yksinkertaistamisesta.]

[Natsismin kuitenkin jossain määrin lyhytaikaiseksi jäänyttä menestystä hankkia valta ja pitää se 12 vuoden ajan voidaan mielestäni selittää sillä, että tapahtuu sitä paremmissakin piireissä.]

2 kommenttia:

  1. Etenkin holokaustia on usein ihmetelty, miten se saattoi tapahtua saksalaisten toimesta?
    Saksassa kun juutalaiset olivat paljon integroituneempia saksalaiseen yhteiskuntaan kuin vaikkapa Ranskassa, jossa antisemitismikin oli paljon näkyvämpää ja räikeämpää Saksaan verrattuna.

    Vaan siltähän tuo näyttää, että kun ihmiselle annetaan lupa tehdä pahaa kanssaihmiselleen ja vastuun kantaa se kuuluisa Joku Muu, kyllä pahalle löytyy kaikkialla tekijöitä.

    VastaaPoista