maanantai 24. huhtikuuta 2023

S Caesar oli kusipääksi varsin mukava kusipää

Sisällissodassa Pompeius jäi heti alakynteen, ja kaikista yhteenotoista Caesar hävisi vain kaksi. Sodan vielä jatkuessa senaatti katsoi – taas kerran – viisaaksi turvautua poikkeusjärjestelyyn, tällä kertaa Caesarin eduksi. Hänelle annettiin diktaattorin valtuudet. 54-vuotiaana Caesar johti Roomaa yksinvaltiaana.

Kaikkien hämmästykseksi hän ei käyttänyt asemaansa kostotoimiin, kuten olivat tehneet edellisen, 80-luvulla käydyn sisällissodan voittajat. Hän ei järjestänyt verisiä puhdistuksia, vaan oli valmis antamaan vihamiehilleen anteeksi. Hän myös jakoi viljaa köyhille ja perusti siirtokuntia Karthagoon ja Korinttiin ja onnistui näin asuttamaan uskollisesti palvelleet veteraaninsa. Edes Caesarin arvostelijat eivät kyseenalaistaneet päätösten järkevyyttä ja hyödyllisyyttä.

Arvostuksesta huolimatta ärtymys häntä kohtaan kasvoi. Caesar alkoi osoittaa narsistista piittaamattomuutta lain kirjainta ja perinteitä kohtaan. Hän laajensi senaattia ja nimitti sinne barbaareja Galliasta. Hän vähätteli konsuleita ja tuomareita ja kohteli heitä kuin keitä tahansa kansalaisia. Hän ohitti senaattorit ja teki päätöksiä lähipiirinsä kanssa. Hän kieltäytyi henkivartiokaartista, koska uskoi kansansuosion olevan parempi turva. 

[Näin oli lausuttu Tiede-lehden numerossa 1/2012 julkaistussa Alex Aissaouin kirjoittamassa artikkelissa Julius Caesar.]

2 kommenttia:

  1. Saksassa tehtiin vuonna 1960 gallup, jonka tulos järkytti:
    40 % vastaajista katsoi, että der Adolf olisi ollut Suuri Valtiomies, jos vain olisi ymmärtänyt olla aloittamatta sotaa.

    Hyvä-Hitler rakensi Autobahneja, Hirmu-Hitler tuhosi koko Euroopan.
    Monella oli vielä tuolloin vaikea ymmärtää, että kaikki talouden kehitystoimet olivat olleet nimenomaan suursodan valmistelua.

    Olisipa se Caesarkin ymmärtänyt lopettaa silloin, kun oli vielä pelkästään hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitlerin aatteet ainakin maltillisessa muodossaan olivat kai jossain määrin valtavirtaa monessa länsimaassa.

      Ja joo, Hitler varmaan tuhosi vuonna 1934 puolueensa vasemmiston siksi, että oli tehokkaampaa järjestää sotatalous vahvalla valtionbyrokratialla rasitetun yksityisen sektorin avulla.

      Mutta onneksi niitä autobaanoja pitkin pääsivät myöhemmin sitten huristelemaan vihollisenkin panssarivaunut.

      Caesar luotti ihmisiin. Siksi hänet oli mahdollista tappaa. Ja siksi, että hän teki itsestään elinikäisen diktaattorin viran haltijan. Sellainen muistutti roomalaisia liikaa heidän inhoamastaan wanhasta kunnon kuningaskunnasta.

      Hitler ei luottanut ihmisiin, juurikaan. Siksi häntä oli vaikea tappaa. Hänellä oli toki myös hyvää onnea.

      Poista