keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

S Islamin progressiivisemmissakin tulkinnoissa on omat ongelmansa

Nadi yritti pitkään löytää tapaa sovittaa uskonto ja ajatusmaailmansa yhteen. Oma seksuaali-identiteetti oli yksi osa ongelmaa, mutta Nadi piti suurimpana ongelmana naisten oikeuksia islamissa.

– Koen, että uskonnossa on sisäänrakennettuja ongelmia, jotka eivät istu mun arvomaailmaan. Yritin kauan tulkita eri tavalla ja seurasin liberaaleja uskonoppineita, mutta tuntui itsepetolliselta, siltä että yritin saada uskonnon mukautumaan mun arvoihini

Monet muslimit kokevat asian toisin ja pystyvät sovittamaan aatemaailmat yhteen.

– Vaikka itse koen, etten voi seurata mitään liberaalitulkintaa, niin tuen kyllä progressiivisia muslimeita. Tunnen ihmisiä, jotka pystyvät seuraamaan islamia tavoilla, jotka eivät vahingoita muita, jotka eivät sisällä helvetillä pelottelua, eikä mulla ole mitään ongelmaa sen kanssa. Omalla kohdalla se ei vain toimi, Nadi sanoo.

Hänen mukaansa progressiivisissa tulkinnoissa on hyvää sekin, että ne tukevat inklusiivisuutta ja haastavat islamin patriarkaalisuutta.

– Progressiivisten tulkintojen kanssa mulla tulee ongelma silloin, jos niillä yritetään kieltää, ettei vihamielisiä tulkintoja olisi tai etteikö uskonyhteisöissä olisi mitään ongelmia. Ne eivät poista islamilaisissa teksteissä olevia epäkohtia. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 7.7.2022 julkaistussa Kaisla Kuuskosken kirjoittamassa artikkelissa Teini-ikäisenä Nadi ajatteli, että tunteet naisia kohtaan ovat Allahin rangaistus – marssi nyt Pridessä julkisesti.]

2 kommenttia:

  1. Kunhan ei vaan kävisi niin, että niistä progressiivisista muslimeista tulee yht'äkkiä Pyhän Sodan kutsun kajahtaessa aggressiivisia muslimeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Länsimaissahan jossain määrin joudutaan esittämään maltillista.

      Poista