keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

S Nationalismin sudenkuopat?

Momentum 1900 -esityksen tekijät ovat joutuneet painimaan suurten eettisten kysymysten kanssa.

Reilun sadan vuoden takaiset nationalistiset ajatukset näyttäytyvät helposti jaloina, mutta näyttäytyvätkö ne sellaisina enää, kun niitä vertaa tämän hetken äärioikeistolaiseen eurooppalaiseen liikehdintään?

– Me olemme koko tämän teoksen rakentamisen kanssa olleet tekemisissä hyvin arkojen asioiden kanssa. Mikä on oikeanlaista nationalismia?

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 7.9.2022 julkaistussa Sanna Vilkmanin kirjoittamassa uutisartikkelissa Suurmusikaali kertoo Suomen taistelusta pois Venäjän ikeestä – hyökkäys Ukrainaan teki sortovallan teemasta pelottavan ajankohtaisen.]

[Totta kai ajatukset olivat jaloja, vaikka natsit ja jossain määrin fasistitkin puhumattakaan falangisteista ovat myöhemmin osanneet heikentää nationalismin julkikuvaa. Eihän  sosialidemokraattienkaan tarvitse hävetä marxistileninistien rikoksia, vaikka ne ovat tavallaan peräisin samalta sylttytehtaalta.]

2 kommenttia:

  1. Missä sitä tämän hetken äärioikeistolaista eurooppalaista liikehdintää oikein näkyy?
    En minä vaan näe missään suurimittaista minarkistista tai anarkoliberalistista liikehdintää, joka vaatisi valtion minimoimista tai kokonaan poistamista yksityisyritysten ja kansalaisjärjestöjen tieltä.

    Fascismi ja kansallissosialismi puolestaan ovat vasemmistolaisia oppeja, joita erottaa Tampereen Työväen Teatterin tunnustamasta marxismista vain imperialismi, joten ei senkään suhteen pitäisi olla nipottamista.
    Niin että mitä ne oikein kitisevät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuvostoliiton ja nykyisen manner-Kiinan hallitsevia ideologioita merkitsee myös imperialismi.

      Poista