Teollistumisesta ei olisi tullut mitään, jos teollisuuden alkuaikoina olisi vallinnut yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustunut demokratia. Luddiitit olisivat kaataneet sen vaaliuurnilla ja olisivat olleet omalta kannaltaan oikeassa. Samasta syystä ilmastopolitiikasta ei tule mitään, ellei samalla huolehdita muutoksen sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.
Silloin tällöin ehdotetaan kaikille yhtä suurta henkilökohtaista päästökiintiötä. Sen toteuttaminen olisi ylivoimaisen työlästä, mutta samaan tulokseen päästään helpommin toista kautta.
Jos käyttämättä jääneen kiintiön saa myydä sille, joka tarvitsee sitä enemmän, päädytään päästökauppaan, jonka tuotot jaetaan tasan kaikkien kesken hiiliosinkoina.
Periaatetta kannattaisi soveltaa pyrittäessä saamaan aikaan globaali päästökauppa. Siihen olisi helpompi saada mukaan kehittyviä maita, jos päästökauppaan osallistuminen merkitsisi niille huomattavia tuloja. Kiina tosin jäisi maksavalle puolelle teollisuusmaiden kanssa, mutta Intia ja Afrikka olisivat vahvasti saamapuolella.
[Näin oli lausuttu Työn ja talouden tutkimus LABORE:n eli Laboren, joka on entinen Palkansaajien tutkimuslaitos, sivuilla 15.3.2022 julkaistussa Vihreiden vanhan ja asiantuntevan parran Osmo Soininvaaran kirjoittamassa artikkelissa Pigoun verot suojelisivat ympäristöä.]
Vielä kun O.D.Vaara kertoisi, millä muskelilla ja peukaloruuvilla Kiina saataisiin tekemään haittaa taloudelleen ilmastouskonnon Gaia-jumalattarenpalvelusmenona.
VastaaPoistaOlettaisinpa pragmaattisten ja pitkäjänteisten kiinalaisten antavan Lännen ampua itseään talousjalkaan niin paljon kuin haluavat katsellen sitä vaan vierestä.
Enkä olisi oikein innokas laittamaan rahojani likoon intialaistenkaan innolle lähteä mukaan oman talousoksan sahaustalkoisiin.
Kiina "vapaan markkinatalouden" oloissa muutenkin voimakkaasti suojelee omaa tuotantoaan.
Poista