perjantai 14. huhtikuuta 2023

S Sukupuolentutkimus purettuna auki

1970-luvulla vauhtiin päässyt naistutkimus muuntui eri vaiheiden jälkeen sukupuolentutkimukseksi. Lähtöasetelma on radikaaleimmillaan hyvin yksinkertainen: ihminen syntyy maailmaan, minkä jälkeen sosiaaliset konstruktiot pyrkivät määrittelemään hänen identiteettinsä. Tämä tarkoittaa, että genitaaleista huolimatta nainen ei synny kuvaksi valmiista naiseudesta, tai mies miehuudesta. Syntyessään hän on biologinen olento, kuin tyhjä paperi, joka alkaa omaksua yhteiskunnan arvoja alkaen vanhempien reaktioista. Nämä arvot ja reaktiot puolestaan ovat monituhatvuotisen historiallisen kehityksen tulosta, joihin vaikuttavat biologisen kehityksen lisäksi moninaiset sosiaaliset struktuurit sekä taide.

Omassa lapsuudessani esimerkiksi tarjottiin populaarikulttuurissa luentaa, jossa valkoinen mies on Indiana Jones ja seikkailija tai jossa Luke Skywalker käy kolmeen elokuvaan venyvän kasvutarinan Prinsessa Leian jäädessä sivuhahmoksi. Toki identifioituminen kulttuurin sankarihahmoihin kulkee sukupuolirajojen ylitse, mutta katsottaessa 80-luvun fantasiaa ei ole vaikeaa nähdä, että se kertoo tarinaa perheensä, rakkaansa ja itsensä pelastavasta nuoremmasta vai vanhemmasta heteromiehestä.

[Näin oli lausuttu arvosteluita sisältävällä Elitisti-sivustolla 21.11.2017 julkaistussa Jari Mustosen kirjoittamassa artikkelissa Seksihullu kovanaama - elokuvataiteen kirottu sukupuolirooli.]

[PS. Kyllähän tuo edistykselliseltä vaikuttaa – ja siitä huolimatta meikäkin kykenee ymmärtämään asian pihvin. Tämä on asian suhteen ensimmäinen kerta. Hienoa.]

2 kommenttia:

  1. On se kumma juttu, että tarinoissa on tuhansien vuosien ajan ollut sankari eikä sankaritar.
    Siihenhän ei mitenkään voi vaikuttaa testosteroni, joka tekee miehestä fyysisesti rotevamman ja voimakkaamman sekä aggressiivisemman ja riskinottohaluisemman ja -kykyisemmän kuin naisesta, josta estrogeeni muovaa synnyttäjän ja hoivaajan.

    Nykyäänhän populaarikulttuurissa näkee tuon tuostakin 50-kiloisia sankarittaria, jotka muka paiskovat satakiloisia miehiä pää edellä pitkin seiniä.
    Kuinkahan moni tyttö ja nainen on tullut raiskatuksi, kun on kuvitellut pystyvänsä samaan ja liian myöhään tajunnut, ettei pysty yhtään mihinkään.

    VastaaPoista