keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

S Ukrainan kysymyksestä

Lukasilla on selvä vastaus siihen, miksi Putin haluaa tuhota paitsi Ukrainan siviilikohteita ja kaupunkeja, niin myös kulttuurikohteita.

– Putinin näkökulmasta katsoen täällä on rakennettu 30 vuodessa, eli koko Ukrainan itsenäisyyden ajan jotain Venäjälle hyvin vahingollista, eli omaa valtiota, omaa ukrainalaisuutta, jolloin sitä ilmentävät kulttuuri ja kieli on tuhottava.

– Koko konfliktin ydin ei ole Naton laajentuminen vaan se, että Putin koki Ukrainan esimerkin johtavan seuraamuksiin Venäjällä. Jos Ukraina menisi EU:hun, ja tästä tulisi liberaali eurooppalainen valtio, johon ihmiset täällä pyrkivät, niin se olisi Venäjän loppu. Näin siksi, että venäläiset ihmiset kokevat niin paljon samankaltaisuutta ukrainalaisten kanssa, että he saattavat kysyä miksi ukrainalaiset elävät paremmin kuin venäläiset?

Lopuksi Lukas haluaa vielä selkiinnyttää ajatteluamme Ukrainan kielikysymyksessä.

– Suomalainenkin media yksinkertaistaa asioita puhumalla ukrainankielisestä Länsi-Ukrainasta ja venäjänkielisestä Itä-Ukrainasta. Se ei ole niin mustavalkoista. Ukrainalainen kirjakieli tulee itäisestä Ukrainasta Pultavan alueelta, mistä minunkin sukuni on lähtöisin. Ukrainan kieltä on 1900-luvun alussa puhuttu Kaukasuksen pohjoispuolella aina Kubanin aluetta myöten. 1900-luvun alussa keisarillisella Venäjällä ei saanut väestönlaskennassa kysyä kansallisuutta vaan kieltä. Noin puolet Kubanin alueen asukkaista sanoi puhuvansa äidinkielenään ukrainaa.

– Kun Ukraina vuonna 1918 itsenäistyi, niin Kubanin kasakat äänestivät Ukrainaan liittymisen puolesta. On myös olemassa vanhoja karttoja, joissa Kaukasus ja sen pohjoispuolinen alue on liitetty Ukrainaan. Se on historiallinen fakta. Sitä kesti vuoden tai kaksi. Valkoiset hävisivät, ukrainalaiset hävisivät ja kommunistit voittivat, mutta pitää ymmärtää, että Ukrainan kielikysymys on äärimmäisen monimutkainen, Lukas kertoo.

– Itäisessä Ukrainassa puhuttiin 1920-luvulla ukrainaa. Etniset ukrainalaiset olivat valtaosin maalaisväestöä, kun taas monissa kaupungeissa asui enimmäkseen venäläisiä tai juutalaisia. Länsi-Ukraina puolestaan kuului vuorotellen Itävalta-Unkariin tai Puolaan, mutta Ukraina oli maatalousyhteiskuntana hyvin ukrainankielinen.

– 1920-luvulla koettiin Leninin aikana ukrainalaistamisen vuosikymmen, eli Lenin teki myönnytyksiä ukrainalaisille ja kymmenen vuoden aikana täällä lähes kaikki ukrainalaistettiin. Stalinin tullessa valtaan kaikki käännettiin päinvastoin. Silloin alkoi täysi terrori ja ukrainan kieli poistettiin täysin, Lukas sanoo ja muistuttaa hirvittävästä nälänhädästä jolloin miljoonia ukrainalaisia kuoli.

– Stalin teki samaa, mitä Putin yrittää nyt tehdä – hänen ei pidä tappaa kaikkia ukrainalaisia, mutta tuhota heitä siinä määrin, että kaikki ukrainalaisuus poistuu. Stalin onnistui siinä osittain. Hän teki sen 30-luvulla, jolloin Lviv ja muut Länsi-Ukrainan alueet eivät kuuluneet Ukrainaan. Tuhotessaan ukrainalaisuutta Stalin lähetti etnisiä venäläisiä juuri näille Donetskin seuduille missä viime vuosina on sodittu. 

[Näin oli lausuttu Apu-lehdessä 20.4.2022 julkaistussa Rauli Virtasen kirjoittamassa artikkelissa Suomalainen sellisti Lukas Stasevskij pakeni kodistaan viime hetkellä: ”Venäläiset tulivat seuraavana päivänä alueelle, jossa asuin”.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti