tiistai 14. kesäkuuta 2022

S Toimitusjohtajien palkat ovat nousseet suunnattoman paljon enemmän kuin tavallisten työntekijöiden 1970-luvulta laskien

Luvut puhuvat: dokumentin mukaan maailman työntekijöistä 20 prosenttia on sitoutuneita työhönsä ja työnantajaansa, 61 prosenttia ei ole sitoutunut, 19 prosenttia heistä on niin onnettomia, että he toimivat työnantajaansa vastaan. Sekä ei-sitoutuneiden että suorastaan onnettomien määrä teollisuusmaissa on jatkuvasti kasvussa.

Websterin oma ääni kuuluu haastattelijana sekä kertojana, joka esittelee dokumentin ”näytelmää”. Henkilöistä esitellään ensin CEO eli toimitusjohtaja, joka saa ”tähtiroolin”. ”Palkka on sen mukainen”, Webster huomauttaa.

Luvut kertovat lisää: vuodesta 1978 toimitusjohtajien palkat ovat nousseet 1 322 prosenttia – työntekijöiden 18 prosenttia.

Keskeisiä roolihenkilöitä toimistoissa ovat myös esihenkilöt, jotka nykyään ovat usein epäpäteviä. Alkujaan insinööritaustaiset esimiehet osasivat ”virittää koneiston”. Vähitellen ihmiset katosivat kuvasta, ja yhtiöiden ainoaksi olemassaolon tavoitteeksi tuli voiton maksimointi.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 5.5. Jeesuksen vuonna 2022 julkaistussa leena Virtasen kirjoittamassa elokuva-arvostelussa Näennäisen kepeä dokumentti antaa raadollisen kuvan työ­kulttuurista, joka ajaa ihmiset burn outiin: Viiden tähden dokumentti näyttää työn­tekijöiden epätoivon.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti