perjantai 24. kesäkuuta 2022

S Ilman aggressiivisuutta jäisimme heittopussiksi

Ihmisen ei tarvitse oppia olemaan väkivaltainen, Nummenmaa sanoo. Kaikki tarvittava tieto löytyy geeniperimästämme.

Kun ihmislapsi syntyy, hänen aivonsa ovat täynnä valmiita hyökkäys- ja puolustusohjelmia. Nummenmaa kuvailee aivoja sveitsiläiseksi linkkuveitseksi, jonka työkalut auttavat selviämään elämässä.

”Jos jokin tilanne vaatii aggressiivisuutta, voimme ottaa esille veitsen. Jos tilanne vaatii rauhanomaisia keinoja, voimme ottaa tölkinavaajan ja syödä yhdessä tölkkiruokaa”, Nummenmaa sanoo.

”Kasvuympäristö ja kokemukset ratkaisevat lopulta, minkälaisia työkaluja me elämän polulla käytämme.”

Aggressiivisen käytöksen on edistettävä – ainakin jollain tasolla – geeniperimän selviytymistä. Muuten luonnonvalinta tiputtaisi sen melko nopeasti pois perintötekijöiden joukosta.

”Ilman aggressiivisuutta jäisimme heittopussiksi. Saatamme ajatella, että emme tappaisi kärpästäkään. Jos joku käy kuitenkin kadulla kimppuumme, meistä jokainen kykenee lyömään ja potkimaan."

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 1.4.2022 julkaistussa Anna Sievisen kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Tätä on mahdotonta selittää yhden miehen pahuudella” – Aivotutkija kertoo, miksi näemme nyt julmuutta, joka ylittää ymmärryksen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti