keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

S Nykyisessä somemaailmassa pääsevät esille lähinnä oikeistopopulistit

Piker on muun muassa kutsunut republikaaneja demoneiksi, sanonut että Yhdysvaltain poliisien pitäisi tappaa itsensä ja että aseoikeuksia kannattavat konservatiiviset perheelliset ansaitsevat lastensa tulla ammutuksi.

Ehkä suurinta kohua Piker herätti, kun hän sanoi Yhdysvaltojen ansainneen syyskuun 11:nnen päivän terrori-iskut, joissa kuoli vuonna 2001 kolme tuhatta ihmistä.

Kommentti oli spontaani reaktio erään republikaanipoliitikon lausuntoihin, jotka tukivat Yhdysvaltojen ulkomaisia sotilasväliintuloja. Piker joutui kommentistaan valtavirtamedioiden tulituksen alle ja hänet poistettiin Twitchistä viikon ajaksi.

Piker pyysi kommenttiaan anteeksi ja selitti sen olevan provokatiivinen kärjistys. Samalla hän käänsi keskustelun siihen, miten uskoo Yhdysvaltojen sotaisan ulkopolitiikan johtaneen suoraan terrori-iskuihin.

Usein Piker puolustautuu sanomalla kommenttiensa olevan vain satiiria. Vaikka hänen kielensä ylittää kieltämättä usein kohtuuden rajat, se on myös osa uutta someajan julkista keskustelua. Puhtoinen ja pehmeä kieli ei vastaa internetin todellisuutta, eikä sillä saa oikeaa yhteyttä somea asuttaviin ihmisiin.

Pikerin piikikäs imago siis osaltaan selittää hänen suosiotaan juuri liberaaliin valtavirtamediaan turhautuneiden nuorten vasemmistolaisten keskuudessa.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 14.6.2022 julkaistussa Janne Jussilan kirjoittamassa uutisartikkelissa Yhdysvaltalaismies puhuu joka päivä jopa kymmenen tuntia putkeen politiikasta ja uutisista, ja valtava määrä nuoria seuraa: Tästä on kyse Twitchissä jylläävästä uudesta suositusta genrestä.]

[No nyt minä ymmärrän, miten James Hirvisaari oli rääväsuisilla ulostuloillaan saavuttanut suosiota Facebookissa ollessaan (minäkin olin ollut siellä viimeksi jokunen vuosi sitten). Ennen vanhaan Hirvis oli ollut kansanedustajanakin. Puhumattakaan siitä, miten Jussi Halla-aho oli aikoinaan Scripta-bloginsa ansiosta ponnistanut kansanedustajan asemaan, lähes ilman vaalibudjettia. Nykyäänhän Hallis on jo eduskunnan puolustusvaliokunnan johtaja erään Suomen itsenäisyyteen heikosti suhtautuvan puoluetoverinsa jouduttua eroamaan pallilta. Tällaista kutsutaan oikeistopopulismiksi.]

[Minusta on sääli, että viime aikoina tohtori Vihalla ei ole enää ollut tarpeeksi aikaa tai viitseliäisyyttä bloginsa maineen ylläpitoon. Ilmeisesti kyse on ajankäytön ongelmista, veikkaan ma.]

[Tässä siteeraamani artikkelin päähahmo Hasan Piker on minusta siinä raikas hahmo, että Yhdysvalloissa oikeasti vasemmistolaiset ihmiset ovat harvassa. Yhdysvaltain pääpuolueista vasemmistolaisemman puolueen, Demokraattisen puolueen, jäsenenä Yhdysvaltain presidentiksi ponnistanut Joe Biden on poliittisilta kannoiltaan jossain Suomen Kokoomuksen keskilinjan oikealla puolella.]

2 kommenttia:

  1. Nykyäänhän James Hirvisaari on Valta Kuuluu Kremlille -epäpuolueen putinistipropagandisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tainnut tietää tätä. Toivottavasti hän ei saa poppoolle aikaiseksi isompaa nostetta.

      Poista