perjantai 3. kesäkuuta 2022

S Kanadan Quebecissä on alettu tukea kansallista kieltä

Kun maahanmuuttaja on asunut Kanadan Quebecissä puoli vuotta, hänen pitää tulla toimeen ranskaksi. Sen jälkeen kaikkia viranomaispalveluja ei enää tarjota englanniksi.

Maahanmuuttajien kohtelu on kiistanalaisimpia uudistuksia laissa, jonka Quebecin provinssin parlamentti hyväksyi viime viikolla. Asiasta uutisoi esimerkiksi Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

Laki myös pakottaa alemman korkeakoulututkinnon suorittajat opiskelemaan aiempaa enemmän ranskaa ja säätää katon englanninkielisten tutkinnonsuorittajien osuudelle. Lisäksi yrityksiltä edellytetään erityisiä perusteita vaatia työntekijöiltä jonkin muun kielen kuin ranskan osaamista.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 31.5.2022 julkaistussa Tommi Hannulan kirjoittamassa uutisartikkelissa Ranskan­kielinen Kanada ajaa englantia ahtaalle: Maahan­­muuttajien pitää oppia ranska puolessa vuodessa tai pärjätä ilman palveluja.]

[Noinhan sen pitää juuri ollakin. Suojellaan omaa kieltä ja kulttuuria McDonald's-sienisalaatilta.]

[Tosin artikkelissa myöhemmin esiin tuotu Quebecin alueen alkuperäiskansojen huoli omasta kulttuuristaan kieliuudistuksen paineessa olisi kansallisen maakunnan hyvä ottaa myös huomioon.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti