maanantai 6. kesäkuuta 2022

S Puolueiden lainarahoituksen julkisuudesta

HS kysyi eduskuntapuolueilta, mitä mieltä ne ovat lainarahoituksen julkisuudesta. Lähes kaikki puolueet ovat valmiita nykyistä suurempaan avoimuuteen.

Ainoastaan Ano Turtiaisen Valta Kuuluu Kansalle -puolue ei vastannut kyselyyn. VKK ei vastannut myöskään aiemmin HS:n kyselyyn, jossa tiedusteltiin, mitä mahdollisia lainoja puolueella on.

Kristillisdemokraatit vastasi yleisesti, että puolue kannattaa mahdollisemman suurta avoimuutta eli pitää hyvänä, että ”vaalirahoitusilmoituksessa pitää olla eriteltynä kaikki”.

Puolueet kertovat kannattavansa sitä, että ehdokkaiden ja puolueiden vaaleissa ottamat julkistetaan samalla tavalla kuin suora rahoitus. Tätä mieltä ovat sosiaalidemokraatit, kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto, ruotsalainen kansanpuolue ja Liike Nyt.

Tämä oli myös parlamentaarisen vaalityöryhmän kanta, kun se pohti lainsäädännön uudistamista. Loppuraportti valmistui helmikuussa.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 1.6.2022 julkaistussa Salla Vuorikosken ja Tuomo Pietiläisen kirjoittamassa uutisartikkelissa Puolueet itse haluavat tukkia rahoituksen porsaanreikiä: ”Merkillistä, että lainojen julkisuus ei ole jo toteutunut”.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti