lauantai 1. helmikuuta 2020

S Foucault’n sydäntä lähellä oli myös lasten hyväksikäyttö

Yksi Foucault’n sydäntä lähellä olleista poliittisista aiheista oli sosiologi Erving Goffmanin onnistunut ristiretki mielisairaaloiden sulkemiseksi. Se vapautti mielipuoliparat nukkumaan jalkakäytävillä. (Ervingin tytär Alice Goffman johtaa nykyään ristiretkeä ”joukkovangitsemisia” vastaan, ja se varmastikin menestyy yhtä hyvin.)

Foucault otti myös asiakseen vapauttaa lapset harrastamaan seksiä aikuisten kanssa. Vuonna 1977 seksin suojaikäraja Ranskassa oli vain 15 vuotta, mutta siitä huolimatta Foucault allekirjoitti pedofilian laillistamista vaativan vetoomuksen yhdessä Jean-Paul Sartren, Simone de Beauvoirin ja Jacques Derridan kanssa.

Vuonna 1978 Foucault vaati radiohaastattelussa suojaikärajaa koskevien lakien poistamista Ranskassa. On huomionarvoista, kuinka kitkattomasti Foucault’n tavanomaiset muita aiheita koskevat argumentit palvelevat tätä kampanjaa.

Foucault esimerkiksi aloittaa tavanomaiseen tapaansa väittämällä, että jokin terveen järjen mukaiselta näyttävä (kuten lasten hyväksikäytön kieltäminen) on historiallisesti hyvin nuori ilmiö, ja näin ollen se voidaan (ja siis pitää) purkaa:
[...]

[yhdysvaltalainen journalisti ja elokuvakriitikko Steve Sailer Sarastus-verkkolehdessä 26.9.2019 julkaistussa kirjoituksessaan Piiska kädessä]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti