torstai 20. helmikuuta 2020

S Nykyinternet on häiriöiden alusta, joka pirstaloi keskittymiskyvyn ja passivoi älyllisesti

Keinoälyn riskeistä on ilmaissut huolensa muiden muassa edesmennyt fyysikko Stephen Hawking.

”Meillä ei ole mitään syytä pyrkiä ihmistä älykkäämpään tekoälyyn, mutta silti me yhteiskuntana pyrimme siihen. Selvästi valtaosa tekoälyn tutkijoista on sitä mieltä, että tämän vuosisadan aikana se tapahtuu”, Vahvanen sanoo.

Vaikka tekoäly ei ihmiskuntaa tuhoaisikaan, voi teknologian kehityksellä olla silti ei-toivottuja seurauksia. Tulevaisuutta voi kurjistaa ennennäkemätön massatyöttömyys, kun robotit tekevät yhä suuremman osan töistä.

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan teknologian kehityksen seurauksena 47 prosenttia Yhdysvaltain ammateista katoaa 2030-luvun alkuun mennessä.

Ei kuitenkaan tarvitse tähytä vain tulevaan nähdäkseen teknologian negatiivisia vaikutuksia, sillä Vahvasen mukaan vahinko on jo tapahtunut. Teknologia on jo vaikuttanut ihmisten älyllisiin toimintoihin.

Esimerkiksi toimittaja Nicholas Carr on nimittänyt internetiä häiriöiden alustaksi, joka pirstaloi keskittymiskyvyn ja passivoi älyllisesti.

”Se on taistelua sitä vastaan, ettei käytä Facebookia viiden minuutin välein ja katso, tuliko joltain viesti”, Vahvanen sanoo.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 17.2.2020 julkaistussa Onni Niemen kirjoittamassa artikkelissa Vastarannan kiiski, jossa hän käsittelee ja haastattelee modernia konservatiivia Pekka Vahvasta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti