torstai 6. helmikuuta 2020

S Freudin sisarenpojasta Bernaysistä tuli talouseliitin näkymättömän hallituksen profeetta

Sigmund Freud oli yksi 1900-luvun merkittävistä hahmoista, jonka vaikutus kuuluu jopa arkisessa kielessä. Mutta hänen jälkensä näkyy mutkan kautta myös valvontakapitalistisessa dystopiassa.

Kesällä 1913 Freud teki Karlsbadin (nykyisen Karlovy Varyn) metsissä pitkiä kävelyretkiä yhdysvaltalaisen sisarenpoikansa Edward Bernaysin kanssa. Sigmund-setä kertoi 21-vuotiaalle Edille psykoanalyysin perusteista, piilotajunnasta ja viettienergian vaikutuksesta ihmisen toimintaan.

Seuraavina vuosikymmeninä Ed Bernaysista tuli pr-työn pioneeri ja eräs vaikutusvaltaisimmista mielen manipulaattoreista. Hän sai naiset tupakoimaan kaduilla ja kaatoi tempuillaan Guatemalan demokraattisesti valitun hallituksen.

General Electricin ja Procter & Gamblen kaltaisille jättiyrityksille työskennellyt Bernays hyödynsi setänsä oppeja. Hän ymmärsi, miten vaistot ja symbolit vaikuttavat yksilön käytökseen. Siinä piili avain kokonaisten ihmisjoukkojen ohjaamiseen. Bernays ehti pitkän uransa aikana toteuttaa monet ajatuksistaan, sillä hän vaikutti bisneksen ohella politiikassa.

Oivallustensa pohjalta Edward Bernays hahmotteli oman utopiansa, kulutusyhteiskunnan, jossa talouseliitin näkymätön hallitus manipuloi massojen käytöstä. Hän halusi valjastaa ihmisyksilöiden vaistonvaraiset vietti­energiat kulutuskäyttöön. Kun kansalaisella olisi tarjolla tarpeeksi erilaisia tuotteita, hän pysyisi ruodussa eikä yhteiskunta sortuisi kaaokseen. Klik, klik, klik. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 29.9.2019 julkaistussa Jaakko Lyytisen kirjoittamassa artikkelissa Meistä tuli kauppatavaraa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti