lauantai 2. helmikuuta 2019

S Putinin ja venäläisten keskinäinen suhde

Putinin ja venäläisten keskinäistä suhdetta on lännessä kuvailtu usein tietynlaiseksi yhteiskuntasopimukseksi, jossa venäläiset luovuttavat yksinvallan Putinille ja Putin takaa puolestaan venäläisille heidän elintasonsa hitaan mutta varman kasvun.

Gessen listaa myös useita muita pelejä, joita neuvostoihmiset ja nyttemmin venäläiset ovat oppineet pelaamaan.

Neuvostoliitossa yksi peli oli nimeltään Työ, jota kuvasi usein toistettu letkautus: ”Me teeskentelemme tekevämme työtä, ja he teeskentelevät maksavansa meille palkkaa.”

– Oli myös peli nimeltä Huolenpito, jossa ”he” (valtio) teeskentelivät pitävänsä huolta kansalaisista, jotka teeskentelivät olevansa kiitollisia, Gessen kirjoittaa. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 24.10.2018 julkaistussa Arja Paanasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Gessenin uutuuskirja: Putinin vallan takeena on kaksoisajattelu – ”Homo sovieticus elää ja jatkaa sukuaan”.] 

[PS. Wikipediastakin näköjään löytyy artikkeli Homo sovieticuksesta. Ja on aika orwellilaista ollut elämä Neuvostoliitossa. Ja uuskielestäkin löytyy Wikipediasta artikkeli. Lisäksi haluaisin sanoa, että olen juuri katsonut kavereiden kanssa elokuvan The Death of Stalin.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti