sunnuntai 3. helmikuuta 2019

S Kryptovaluuttasääntelystä ja lohkoketjuista

Suomen hallitus on päättänyt tehdä entistä raskaampaa kryptovaluuttasääntelyä. (HE 157/2018) Suomessa on jo yksi EU:n tiukimmista kryptosääntelyistä, mutta hallitus haluaa tietysti tiukentaa sitä entisestään ja lisätä kryptoyrityksille tulevia kustannuksia. Hallitus itsekin tunnustaa, että tämä luultavasti siirtää yrityksiä ulkomaille ja rajoittaa kehitystä, mutta mikäs siinä.

Kryptovaluutat ja lohkoketjut ovat maailmanlaajuisesti satojen miljardien bisneksiä. Jos Suomi saa tästä edes pienen osasen, tarkoittaa se heti satojen miljoonien edestä teollisuutta ja taloudellista toimintaa. Suomella olisi myös hyvä tsänssi nousta maailman johtavien lohkoketjumaiden joukkoon. Meillä on hullun koulutettua porukkaa ja maailman parhaiten joukossa oleva IT-infrastruktuuri. Kaikilla on älypuhelimet, tietokoneet ja Internet.

Lohkoketju- ja kryptoteollisuuden johtomaihin nouseminen edellyttäisi kuitenkin sitä, että valtio antaisi sen tapahtua. Jos valtio aktiivisesti rankaisee finanssiteknologian kehitystä ja käyttöä, tulee se välttämättä rajoittamaan alojen kehitystä. Tämän seurauksena alat siirtyvät kavavissa määrin ulkomaille, eikä valtio voi enää nauttia niiden tuomasta taloudellisesta hyödystä tai edes säätelemään ja valvomaan aloja.

Suomeen tarvitaan nykyisen kryptovihamielisen sääntelyn sijasta krypto- ja lohkoketjumyönteinen sääntely. Verotuksen pitää olla kilpailukykyistä ja yksinkertaista eikä yrityksille tai sijoittajille pidä asettaa yhtään enempää rasitteita. Valtion tulee myös tutkia, miten lohkoketjua voitaisiin soveltaa julkisella sektorilla. Pelkän taloudellisen hyödyn lisäksi lohkoketjulla on mahdollisuus vähentää korruptiota ja byrokratiaa sekä tehdä julkisesta toiminnasta läpinäkyvämpää.

Ennen kaikkea poliitikkojen ja päättäjien pitää perehtyä siihen, mitä lohkoketjut ja kryptovaluutat ovat, mitä niillä voi tehdä ja mikä niiden yhteiskunnallinen vaikutus on. Tällä hetkellä suurin osa poliitikoista ei ymmärrä näistä ilmiöistä juuri mitään, vaikka niiden yhteiskunnallinen, teknologinen ja taloudellinen merkitys kasvaa jatkuvasti.

[Jiri Keronen 29.1.2019 Facebookissa. Mies linkitti julkaisunsa oheen perusteellisen blogimerkintänsä Kryptovaluutat ja lohkoketjut voivat tuoda Suomeen miljardeja.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti