Kerran Pehkonen päätti ottaa osa-aikatyön kaupungin nuorisotalolla. Palkanmaksu kuitenkin viivästyi kuukaudella tietoliikenneongelman takia. Tämä johti siihen, että Kela ei suostunut maksamaan Pehkoselle soviteltua työttömyysturvaa. Tämä johtui siitä, että Pehkosella ei ollut palkkakuittia, jolla osoittaa paljonko hän oli tienannut rahaa.
– Tuntui rangaistukselta, kun tein töitä ja jouduin seurauksena odottamaan rahoja.
Pehkonen tarjosi Kelalle omaa laskelmaansa tienaamistaan euroista, mutta se ei kelvannut. Pehkonen jäi rahattomaksi.
– Piti sitten lainailla muilta rahaa ja kävin hakemassa seurakunnalta ruoka-apua. Alkoi ottaa päähän, että miksi edes menin töihin. Olisi ollut helpompaa olla vain kotona.
Myöhemmin selvisi, että Kela oli taas tehnyt virheen. Kelan säännöt sallivat työttömyysturvan maksamisen ennakkoon, jos tehdyt työtunnit ovat tiedossa.
Tästäkin syystä Pehkonen penää perusturvan yksinkertaistamisen perään. Eri tuet voisi yhdistää yhdeksi perustuloksi, jonka eteen ei tarvitsisi käydä uuvuttavaa paperisotaa, Pehkonen tuumaa.
– Vastikkeeton perustulo madaltaisi kynnystä lähteä kokeilemaan keikkatöitä.
[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 20.11.2018 julkaistussa Eero Mäntymaan kirjoittamassa uutisartikkelissa "Kysyin työkkäristä neuvoa, virkailija neuvoi googlaamaan" – 7 asiaa, jotka ottavat työtöntä päähän.]
[PS. Niin varmaan vastikkeeton perustulo madaltaisikin kynnystä lähteä kokeilemaan keikkatöitä. Mutta toisaalta se olisi taas uusi vetovoimatekijä sellaisille ulkomaalaisille maahamme muuttaa haluaville ihmisille, joilla ei ole kykyä tai halua elättää itseään palkkatyöllä. Sekatyömiehen, anteeksi siis -henkilön, ammattia ei Suomessa enää ole. Melkein työ kuin työ nyky-Suomessa vaatii rautaista ammattitaitoa sekä koulutusta. Jos ja kun veronmaksajat joutuvat nämä elättämään, niin ennen pitkää yhteiskunnalla ei ole enää varaa maksaa entisentasoista perustuloa. Laaja työttömien vara-armeija myöskin alentaisi palkkatasoa, joten olisi useimpien entistä vaikeampi elää. Ja toisaalta ulkomaalaisperäiset köyhät ja sosiaaliset ongelmat tuskin olisivat vetovoimatekijä, joka saisi asiantuntijatasoiset työntekijät, joiden maksamien verojen avulla olisi mahdollista maksaa edelleen perustuloa, hakeutumaan Suomeen töihin.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti