maanantai 11. helmikuuta 2019

S Näin SS-joukoissa: Naisilta vatsat auki, tukka irti revitty

Pihkalan näkemys liukui hiljalleen kriittisyydestä suoranaiseksi kansallissosialismin vastustukseksi. Wiking-komppanian edetessä hän joutui näkemään monia sotarikoksia ja julmuuksia.

– Naisilta vatsat auki, tukka irti revitty, pääkallot murskattu. Ja tämä teurastus tapahtui vielä elävien juutalaisten silmäin edessä. Eräässä kellarissa n. 200 kuollutta! näin Pihkala kirjoitti päiväkirjaansa Lembergissä.

Pihkalan tuntemat kauhu ja inho vahvistuivat, kun Westland-rykmentin komentaja Hilmar Wäckerle kaatui sala-ampujan luodista, mistä seurasi raakojen kostotoimien aalto. Hän kirjoitti siitä, miten sotavankeja ammuttiin kymmenittäin.

Rykmentin 7. komppania, johon kuului yhdeksän suomalaista, sai käskyn polttaa kylän, jossa Wäckerle ammuttiin.

Pihkalaa järkytti, että jopa divisioonan johto oli tietoinen meneillään olevista julmuuksista. Hän todisti tapausta, jossa kymmenien metrien päässä divisioonan esikunnasta ammuttiin viisi juutalaista avoimen haudan äärelle. 

[Näin oli lausuttu MTV:n sivuilla 21.10.2018 julkaistussa Juulia Jaulimon kirjoittamassa uutisartikkelissa Näin 25-vuotias Ensio päätyi SS-joukkojen sotilaspapiksi ja kääntyi fasismia vastaan: "Ei suomalaisia natseiksi näin käännytetä".]

[I PS. Suomessa ja maailmalla ei ilmeisesti ollut olemassa kovinkaan tarkkaa tietoa natsismin todellisesta aatesisällöstä. Artikkelin sotilas Ensio Pihkalakin ilmeisesti piti aatetta vain jonkinlaisempana lujempana ja tiukempana versiona Suomen valkoisten aatemaailmasta. Suomi oli kuitenkin demokratia eikä maassa esiintynyt merkittävässä määrin edes juutalaisvastaisuutta. Ja kuten artikkelissa annettiin ymmärtää, niin natsit eivät suinkaan suhtautuneet Suomessa vielä siihen aikaan suosiossa olleeseen kristinuskoon myönteisesti. Saksan SS-joukkoihin pestautuneista suomalaisista oikeita natseja oli vain pieni osa. Voi kuitenkin ajatella, että aitojen natsien komentamissa joukoissa toimiminen saattoi joskus altistaa kansallissosialistiselle propagandalle niin, että sitä ruvettiin pitämään totena. Mutta demokraattisessa Suomessa kasvanut sotilas saattoi myös tympääntyä natsien julman aatteen julmaan toimeenpanoon, kuten sitten varsin usein tapahtuikin.]

[II PS. Voit niin halutessasi käydä lukemassa toisesta blogistani merkintäni Mitä mieltä olen kansallissosialismista.]


[III PS. Natsi-Saksan johto pyrki muuten salaamaan kansalta natsien tekemät rikokset. Ilmeisesti se ei luottanut Saksan kansaan tarpeeksi.]

2 kommenttia:

  1. Varusteluministeri Albert Speerin hyvä ystävä, Ala-Sleesian Gauleiter Karl Hanke vannotti tätä loppuvuodesta 1944 olemaan käymättä mistään syystä Auschwitzissa:
    hän itse oli käynyt ja nähnyt sellaista, mitä ei saisi kuvailla ja jota ei edes pystyisi kuvailemaan.

    Hanke oli NSDAP:n hierarkiassa sen verran korkealla, että varmaan tiesi holokaustista. Silti sen käytännön todistaminen tuli hänelle järkytyksenä.

    Mitenkähän tietoinen Speer mahtoi olla? Olihan hän ministerinä hierarkiassa pykälän verran Hankea korkeammalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirmutekojen tekeminen on helpompaa etäisyyden päästä.

      Luulisi, että Speerillä oli kyllä tietoa holokaustista jo vuonna 1942. Hän vain mahdollisimman pitkälle pyrki pitämään itsensä erossa asiasta saatavilla olevasta tiedosta ja esiintymään omissa silmissään epäpoliittisena arkkitehtina ja hallintomiehenä.

      Poista