sunnuntai 24. helmikuuta 2019

S Robottiautot tulevat lisäämään liikenneruuhkia

Toinen optimismi liittyy ruuhkiin: ihmiset voivat luopua omista autoistaan ja tilata paikalle robottitaksin, kun haluavat paikasta toiseen. Pikemminkin käy päinvastoin. Madaltuva liikkumisen kynnys lisää liikenteen määrää, vähentää nykymuotoisen joukkoliikenteen suosiota ja lisää työmatkaruuhkat ainakin kaksinkertaiseksi.

Nyt ihminen ajaa aamulla töihin ja illalla kotiin. Palveluliikennemallissa robotti ajaa hakemaan ihmisen kotoa, ajaa hänet töihin ja palaa sen jälkeen takaisin odottamaan uutta kyytiä. Matkojen määrä siis kaksin- tai jopa kolminkertaistuu laskutavasta riippuen. Jos ruuhkia halutaan vähentää, ratkaisu ei ole robottiautoissa vaan työaikojen porrastamisessa ja etätyön lisäämisessä. 

[tietokonenörtti Petteri Järvinen blogissaan 1.2.2019 julkaisemassaan merkinnässä Onneksi emme ole robottiautojen varassa]

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla turha pelko, harvalla kuitenkaan on varaa tällaiseen robottitaksiin. Etenkin kun robotisaatio ja tuloerojen jatkuva kasvu kasvattavat toimeentulotuella elävien määrää. Joilla ei edes ole paljon syytä liikkua kodistaan kuin kävelymatkan päähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa tuollaiset yleistyvät joka tapauksessa hitaammin kuin Texasissa. Auto jota ei voi käyttää lumisten ja/tai jäätävien olosuhteiden maassa kuin kesäisin ei ole ihan pakko-ostaa -osto jokamiehelle.

      Poista