keskiviikko 6. helmikuuta 2019

S Kansanedustajien taksimatkaedun ja muiden höpönlöpömenojen poistamisesta

Kansanedustajilta pitäisi poistaa mahdollisuus ajella taksilla kansalaisten piikkiin. Kansanedustajien palkka on jo nyt noin 6 400 - 6 800 euroa per kuukausi, plus päälle veroton tonnista runsaaseen tonniin yltävä veroton kulukorvaus. Kulukorvauksen voisi olettaa olevan tarkoitettu just noihin taksimatkoihin ynnä muihin vastaaviin. Mitä järkeä edes kulukorvauksissa on, jos niiden päälle kaikki merkittävät kulut vielä korvataan erikseen?

Vuodessa taksimatkat maksavat kansalaisille noin 1,8 miljoonaa euroa, eli kymmenessä vuodessa ne vievät noin 18 miljoonan siivun. Voisi olettaa, että on yhteiskunnan kannalta tehokkaampiakin tapoja investoida 18 miljoonaa kuin antaa valmiiksi kansan kukkarolla äveriääksi paisuneiden poliitikkojen rälläillä Ikeasta Stockaan taksilla äärioikeiston ja islamistien pelossa.

Taksietujen poistamisen voisi helposti brändätä myös vihreäksi ilmastotaisteluksi. "Ilmastonmuutos tappaa kaikki, nöfnöf, joten me vastuullisina edustajina päätettiin näyttää esimerkkiä ja kävellä ja pyöräillä enemmän!"

1,8 miltsiä ei sellaisenaan tietysti ole paljoa rahaa verrattuna yhteiskunnan lähes rajattomaan lompakkoon. Mikään yksittäinen kulu ei ole mitään sen behemotin rinnalla, joka on julkinen talous. Julkinen talous kuitenkin koostuu just näistä pienistä virroista. Tällaisia pieniä muutaman miltsin menoja on niin monta kuin jaksaa vaan etsiä.

Leikkaamalla sellaisista menoista, jotka ovat turhia kansalaisten perusoikeuksien ja valtion perustehtävien kannalta, voimme parantaa julkista taloutta ja yhteiskuntaa aiheuttamatta mitään todellista vahinkoa kuin muutamalle näennäisen eliitin edustajalle.

Kun löydämme sata höpönlöpömenoa, jotka maksavat miltsin, säästämme niistä sata miljoona kansalaisten rahaa joka vuosi. Sellaiset menot, jotka eivät selkeästikään ole tarpeellisia kansanedustajien tai muiden poliitikkojen tehtävien kannalta, mutta jotka maksavat paljon, ovat mitä erinomaisimpia kohteita leikkauksille.

[Jiri Keronen Facebookissa 4.2.2019. Ulostuloon liittyy Iltalehden uutisartikkeli IL-jättiselvityksen yllättävä tulos: Vihreiden Ville Niinistö on ajanut taksilla enemmän kuin Jani Toivola – lyhyin taksimatka vain 700 metriä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti