Suomessa demokratia onnistui itsensä korjaamisessa – hintana oli mm. 3460 valkoista kaatunutta tai kadonnutta ja 1424 valkoista teloitettua, 6966 punaista kaatunutta tai kadonnutta, 5380 punaista teloitettua ja 11 652 vankileirillä kuollutta, parikymmentä tuhatta haavoittunutta, noin 500 kaatunutta saksalaista ja yli 2000 kaatunutta ja teloitettua venäläistä (Lähde wikipedia). Lisäksi Neuvostoliittoon paenneita punaisia ja heidän perheenjäseniään teloitettiin Stalinin vainoissa.
Oikeusministeri Urho Kekkonen pyrki myös Lapuanliikkeen jälkeen perustetun Isänmaallisen kansanliikkeen kieltämiseen oikeusteitse. Yritys epäonnistui, mutta siitä jäi muistoksi hyvin mielenkiintoinen pamfletti Demokratian itsepuolustus (/3/), jonka Kekkonen kirjoitti vuonna 1934. Wikipedia kuvaa pamflettia:
Kekkosen mukaan … demokratialla oli oikeus ja velvollisuus turvautua pakkokeinoihin, jos valtiossa esiintyi toimintaa, joka tähtäsi demokratian tuhoamiseen ja voimassa olevan valtiojärjestyksen kumoamiseen. Kekkonen arvosteli pamfletissa myös liberalismia, joka hänen mukaansa antoi vapaat toimintamahdollisuudet totalitarismiin pyrkiville liikkeille ja vaaransi siten demokraattisen valtion olemassaolon. … Kekkonen ei hyväksynyt liberalismin käsitystä valtiosta ”välttämättömänä pahana” ja hänen mukaansa 1930-luvun alussa vallinnut käsitys demokratioiden ”nahjusmaisuudesta” johtui nimenomaan liberalistisista opeista, jotka eivät antaneet demokratialle mahdollisuutta itsepuolustukseen. (Wikipedia)
Kekkonen kirjoitti pamfletissaan:
… käsitys demokratiasta nahjusmaisuutena on peräisin liberalististen oppien elävän elämän valitettavilta välttämättömyyksiltä ilmatiiviisti suljetusta varuskamarista. Liberalismia luonnehtivat iskulauseet: ”antaa mennä”, ”elää ja antaa toistenkin elää”, ”jokaisen tulee sallia tulla uskollaan autuaaksi” ynnä monet muut samantapaiset, ylevät ja kauniit viileässä ylimaallisessa ylhäisyydessään, mutta perin vähän elämän syövyttävää pesua kestävät, ne ne juuri ovat luoneet maaperän ajatukselle, että kansanvallan ei ole nostettava sormeakaan itsepuolustukseksi, milloin se koetetaan, vaikkapa väkivallalla, tuhota.
Kuvaavana esimerkkinä liberalismin nahjusmaisuudesta Kekkonen lainaa suomalaistenkin nykylibertaarien suosikkiajattelijaa Ludwig von Misestä:
Liberaalisen hengen syvin perustietoisuus on siinä, että yhteiskunnan tulee rakentua liberaalisille opeille, ja että vastakkaisten aatteiden pohjalle ei voida jatkuvaa yhteiskuntaelämää rakentaa. Elleivät ihmiset vapaaehtoisesti yhteiskunnallisesta tietoisuudesta tee, mitä heidän yhteiskunnan säilymisen ja hyvinvoinnin edistymisen nimessä olisi tehtävä, ei heitä voida viekkaudella eikä keinokkuudella viedä oikealle tielle. Jos he erehtyvät, heidät on opettamalla valistettava. Jos he eivät voi valistua, jos he pysyvät erehdyksessään, silloin ei ole mitään tehtävänä perikadon välttämiseksi. Liberalismille ei jää muuta tietä kuin saada kansalaiset vakuutetuiksi vapaamielisen politiikan välttämättömyydestä. Tämä valistustyö on ainoa, mitä liberalismi voi suorittaa ja mitä sen täytyy suorittaa, jotta, sikäli kuin se sille kuuluu, voitaisiin vastustaa sitä perikatoa, mikä tänään yhteiskuntaa uhkaa.
[Näin oli lausuttu verkkolehti Sarastuksessa 24.8.2023 julkaistussa Jukka Aakulan kirjoittamassa artikkelissa Kun kuulen sanan arvot, poistan varmistimen (Osa II).]
[Kyllä demokratiaa kohtaan saa ja pitää olla myös kriittinen. Itse olen varsin suureksi osaksi paukuttanut demokratian puolesta yhä uudestaan.]
[Liberalismista on Liberalismiwikissä artikkeli. Myös toisessa blogissani on aiheesta selonteko.]