tiistai 20. kesäkuuta 2023

S Pikkunisäkkäiden ruumiinrakenne ja lepakot

Mutta onko tosiaan niin, että kaikkien neljän ominaisuuden on täytynyt putkahtaa evoluutiossa ensimmäisille lepakoille loppuun hiottuina ja samanaikaisesti ollakseen hyödyksi? Eihän nyt toki.

[...]

Ja viimeiseksi on lepakon hämmästyttävä ruumiinrakenne nahkasiipineen. Sen evoluutio on edelleen jonkinlainen arvoitus, sillä lepakoiden kaltaiset pienet ja hennot eläimet säilyvät tavallisesti vain poikkeuksellisissa löytöpaikoissa. Eoseeniajalla, noin 50 miljoonaa vuotta sitten, lenteli jo varsin nykyisennäköisiä lepakoita, kertovat fossiilit Saksan Messelin kaivoksesta ja Wyomingin Green River -muodostumasta. Edeltäneeltä paleoseeniajalta tunnetaan vain hampaita, jotka ovat jotain lepakoiden ja päästäisten purukaluston väliltä. Ei tiedetä, minkä näköisen eläimen suussa ne sijaitsivat, saati sitten mahtoiko niiden omistaja kaikuluodata. 

[Näin oli lausuttu Maija Karalan Erään planeetan ihmeitä -blogissa 5.4.2023 julkaistussa merkinnässä Hölynpölyä Dinosauruspuistossa: miksi kaikuluotaavia eläimiä on, mutta telepaattisia ei?.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti