torstai 8. kesäkuuta 2023

S Korkeasti koulutetut äänestävät Yhdysvalloissa Republikaaneja

Nämä linjaukset ovat taustoitettavissa siten, että maahanmuuttajat Yhdysvalloissa tyypillisesti äänestävät demokraatteja, etenkin matalan ammattitaidon maahanmuuttajat. Sen sijaan korkeasti koulutettujen on todettu enemmän äänestävät republikaaneja Hillman-Long teorian ennusteen mukaisesti. Teoria myös osaltaan selittää USA:ssa Donald Trumpin menestyksen maahanmuuttoa vastustavana politiikkana.

Muissa länsimaissa on samansuuntaisia havaintoja: vasemmistopuolueet ovat olleet kannattamassa maahanmuuttoa. Esimerkiksi Saksassa sosiaalidemokraattinen puolue on ollut maahanmuuttoa kannattava. Sama koskee Britannian työväenpuoluetta. Britanniassa, jossa maahanmuutto oli yksi taustasyy Brexitille, tapahtui kuitenkin äänestäjien siirtymä työväen puolueelta konservatiiveille. Työväen luokkaan kuuluvat äänestäjät siirtyivät massoittain Brexitin kannalle (Aidt et al, 2020). Sama koski monia brittipoliitikkoja. 

[Näin oli lausuttu ajatuspaja Liberan sivuilla 1.9.2022 julkaistussa Vesa Kanniaisen kirjoittamassa artikkelissa Suosivatko puolueet maahanmuuttoa siksi, että se tuo niille uusia äänestäjiä?.]

2 kommenttia:

  1. Äänestäväthän länsimaiden kantakirjaväestönkin sosiaaliavustuksilla elävät vasemmistopuolueita siinä toivossa, että etuuksia korotettaisiin vaalivoiton jälkeen.

    VastaaPoista