tiistai 20. kesäkuuta 2023

S Peräti kolmannes pilailumielessä kirjoitetuista artikkeleista pääsee vertaisarvioinnista läpi

Sosiologian professori Mikko Lagerspetz on arvostellut sekä Sokalin alkuperaistä kepposta että sitä seurannutta vääryystutkimus-projektia. Lagerspetzin mukaan Sokalin artikkelin julkaissut lehti ei ”kuulunut alansa, kulttuuritutkimuksen, valtavirtaan.” Tämä on merkillinen väite. Social Text on edelleen voimissaan ja markkinoi itseään  kultturintutkimuksen johtavana äänenkannattajana. Sen vaikuttavuuskerroin on 2.17, mikä vastaa esimerkiksi pohjoismaisten sosiologien suosiman Acta Sociologican tasoa.

Sokalin artikkelin julkaisemisesta aikoinaan vastannut päätoimittaja on maineikkaan New Yorkin yliopiston (NYU) kulttuurintutkimuksen professori Andrew Ross. Tuoreempaan keppossarjaan liittyen Lagerspetz on todennut, että ”kahdessa kolmasosassa tapauksia kepponen ei siis onnistunut”. Onko se siis muka hyvä uutinen, että peräti kolmannes pilailumielessä kirjoitetuista artikkeleista menee ihan täydestä? Aidosti tieteellisen kirjallisuuden pitäisi kyetä erottamaan parodia vakavasta tutkimuksesta joka ikinen kerta. 

[Näin oli lausuttu Verkkouutisissa 8.9.2022 julkaistussa Jukka Savolaisen kirjoittamassa katsauksessa Vääryystutkijoiden höpötiedettä saa pilkata. Savolainen on sosiologian ja kriminologian professori Wayne State -yliopistossa Yhdysvalloissa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti