perjantai 2. kesäkuuta 2023

S Kuvitelma siitä, että Neuvostoliitto on sosialistinen valtio, aiheutti suurta tuhoa vasemmistolaisten keskuudessa

On kuitenkin muistettava, ettei Englanti ole täysin demokraattinen. Se on myös kapitalistinen maa, jossa vallitsevat suuret luokkaedut (vielä nytkin, kun sota on tasannut niitä merkittävästi) ja tuloerot. Mutta se on joka tapauksessa maa, jossa ihmiset ovat eläneet keskenään vuosisatoja käymättä sisällissotaa, jossa lait ovat suhteellisen oikeudenmukaiset ja virallisiin tiedonantoihin ja tilastoihin voi melkein poikkeuksetta luottaa, ja, mikä tärkeintä, jossa vähemmistömielipiteen esittäminen ei aiheuta vakavaa vaaraa. Sellaisessa ilmapiirissä kadunmies ei oikeasti ymmärrä sellaisia asioita kuten keskitysleirit, joukkokarkotukset, pidätykset ilman oikeudenkäyntiä, lehdistösensuuri jne. Kaikki mitä hän lukee Neuvostoliitosta kääntyy automaattisesti englantilaisten käsitteiden kielelle, ja hän nielee purematta totalitaarisen propagandan valheet. Vuoteen 1939 saakka, ja vielä myöhemminkin, enemmistö englantilaisista ei kyennyt arvioimaan Saksan natsihallinnon todellista luonnetta, ja nyt he ovat suurelta osin samanlaisen harhakuvan vallassa Neuvostoliiton suhteen.

Tämä on aiheuttanut suurta vahinkoa Englannin sosialistiselle liikkeelle, ja sillä on ollut vakavia seuraamuksia Englannin ulkopolitiikan kannalta. Mielestäni mikään ei ole turmellut alkuperäistä sosialismin ideaa yhtä pahasti kuin uskomus, että Venäjä on sosialistinen valtio ja että kaikki sen johtajien teot ovat anteeksiannettavia elleivät jäljiteltäviä.

Niinpä olen viimeisten kymmenen vuoden ajan ollut vakuuttunut, että neuvostomyytin tuhoaminen on välttämätöntä jos haluamme elvyttää sosialistisen liikkeen.

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 27.5.2023 julkaistussa brtittiläisen kirjailijan ja toimittajan George Orwellin (1903-1950) tekstissä Esipuhe ”Eläinten vallankumouksen” ukrainankieliseen laitokseen.]

[Niinhän se on, että kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.]

2 kommenttia:

  1. SUPOn 50-vuotishistoriikin (Matti Simola: "Isänmaan puolesta : Suojelupoliisi 50 vuotta") esipuheessa sivuttiin samaa asiaa todeten, että jokaisella itsenäisellä valtiolla on turvallisuuspalvelu joka on sen itsensä näköinen.

    Tsaarinvaltakunnan Ohrana vainosi avoimesti väärämielisiä käsivartenaan santarmi, mistä syystä termit "ohrana" ja "santarmi" ovat jääneet suomen kieleen sekä vasemmistolle että porvarillisille epämieluisina.

    Viktoriaanisessa Saarivaltakunnassa puolestaan niin gentlemannit kuin ladyt sekä kadunmiehet olisivat pöyristyneet, jos he olisivat saaneet tietoonsa maassaan toimivan jotain niin häpeällisen hämäräperäistä kuin valtiollinen turvallisuuspalvelu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Ja sellaiset vieläpä olivat varsin pitkään erittäin epäpäteviä tässä maassa.

      Poista