Siirtomaa-ajalla silloiset suurvallat myös jakoivat esimerkiksi Afrikan keskenään. Ne piirsivät rajat uudelleen, eikä uusilla rajoilla ollut paljoakaan tekemistä alueiden silloisten yhteisöidentiteettien kanssa.
”Tämä on johtanut siihen, että Afrikassa on ollut paljon enemmän sotia kuin meillä”, Pertti Haaparanta sanoo.
[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 15.2.2023 julkaistussa Karoliina Knuutin kirjoittamassa uutisartikkelissa Kehitysapua köyhiltä rikkaille – hyödymmekö köyhistä maista enemmän kuin ne hyötyvät avustamme?.]
[Toisaalta täytyy kysyä kuitenkin, että koska nykyinen vallitseva ideologiamme sanoo, ettei kansoja edes ole olemassa, niin miten muka on mahdollista rikkoa "yhteisöidentiteettejä"? Ne yhteisötkin ovat vain kuvitteellisia.]
Ei siirtomaavaltojen keskenään sopimilla aluerajoilla ole mitään tekemistä Afrikan sotien kanssa, vaan ne johtuvat vain siitä että eurooppalaiset lähtivät pois Afrikasta jättäen kiljuvat ja lörpöttelevät primitiivikädelliset vaille holhousta.
VastaaPoistaSeurauksena on sekasortoa ja neekeröintiä, mitä ei esiintynyt ihmisten holhotessa primitiivikädellisiä kuin lapsia, joita ne eurooppalaisiin verrattuna ovatkin.
Kolonialismin purkaminen oli todella törkeä heitteillejättö.
Ehkä se olisi pitänyt saada hoidettua hallitummin ja järkevämmin, mutta silloin hallittu purkaminen olisi pitänyt aloittaa jo 1800-luvulla.
PoistaSe ei varmaan olisi ollut kaikissa tapauksissa mahdollista, mutta rajojen vetäminen etnisten rajalinjojen mukaan olisi auttanut luultavasti paljon. Sellainen olisi lisännyt musta-afrikkalaisten yhteiskuntien sisäistä luottamusta.
Poista