torstai 19. syyskuuta 2019

S Lapsemme joutuvat työskentelemään vanhemmiksi

Monet huokailevat, etteivät lapsemme tule saamaan minkäänlaista eläkettä. Mitään sellaista ei ole näkyvissä. Sen sijaan heillä on yksi meidän aiheuttamamme ongelma: he elävät huomattavasti vanhemmaksi kuin meidän sukupolvemme. Sen seurauksena he joutuvat työskentelemään vanhemmiksi.

Se vaikuttaa tehokkaasti eläkerahojen riittävyyteen, kun eläkettä saavien määrä pienenee samalla kuin eläkemaksujen maksajien määrä kasvaa. Ehkä joskus ETK:kin tunnustaa tuon ennusteissaan?

Nyt esiin tulleet seikat eivät puolla mitään katastrofia eläkejärjestelmässä. Sen sijaan pitää esittää kaksi hallintoa koskevaa kysymystä. Onko eläkejärjestelmän hallinto nyt oikeissa käsissä, jos sen valtiaat eivät osaa tai halua miettiä asioita laajemmin kuin lyhyen tähtäimen valtapolitiikka? Pitäisikö Eläketurvakeskus siirtää valtion virastoksi? Tehtäisiin siitä viranomaisten väline eläkejärjestelmän valvontaan sen sijaan että se on eläkejärjestelmän propagandaväline. 

[Olli Pusa, yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiaaliturvapolitiikan dosentti ja vakuutusmatemaatikko, Iltalehden Näkökulma-artikkelissaan Eläkepropaganda on röyhkeä tapa sivuuttaa normaali päätöksenteko - ”nyt esiin tulleet seikat eivät puolla mitään katastrofia eläkejärjestelmässä”]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti