Eduskunnassa käsiteltiin eilen seksuaalirikoksiin syyllistyneiden karkottamista koskevaa kansalaisaloitetta. Yksikään ministeri ei ollut paikalla. Yksikään. Ei edes yksi hemmetin tyyppi koko hallituksesta. Kylläpä nyt on kivaa kaikkia yli 110 000 aloitteen allekirjoittanutta kansalaista kohtaan.
Kansalaisaloitejärjestelmä on pitkälti vitsi. Eduskunta voi hylätä lähes käsittelemättä minkä tahansa aloitteen riippumatta siitä, kuinka monet ovat allekirjoittaneet sen. Ainoa, mitä kansalaiset voivat "tehdä", on tuoda jokin asia eduskunnan "keskusteltavaksi", eli just ja just sama valta, joka on jokaisella yksittäisellä kansanedustajalla.
Huomattavasti parempi järjestelmä olisi sveitsiläistyyppinen suora demokratia. Sveitsissä 50 000 kansalaista voi kerätä aloitteen, joka asetetaan päättäjiä sitovaan kansanäänestykseen. Kansalaiset voivat siis milloin tahansa ottaa vallan itselleen ja eduskunnan ohi.
Mikäli kansalaisaloite ei johda sitovaan kansanäänestykseen, se ei todellisuudessa paranna kansanvaltaa, vaan poliitikkojen valtaa. Mikäli kansalaisaloite on vallanpitäjien tahdon mukainen, he voivat hyväksyä sen ja saada näin lisää tukea omalle agendalleen. Jos taas he eivät hyväksy sitä, he voivat yksinkertaisesti sivuuttaa koko aloitteen ja olla vaikka syömässä pullaa tai nakkimukeja.
Sveitsin suora demokratia myös todistetusti toimii. Sillä on ikuisuuksien kokemus ja Sveitsi on maailman huipulla about joka asiassa taloudellisesta hyvinvoinnista ihmisoikeuksien toteutumiseen.
Mikä se semmonen "edustuksellinen kansanvalta" ees on? Kansanvaltaa, jossa valta on jollaki muulla ku kansalla. Monet Suomen ongelmat ratkeaisivat välittömästi, mikäli valta olisi kansalla, ei kansanedustajilla.
[Jiri Keronen 26.9.2019 Facebookissa. Ulostuloon liittyy MTV:n uutisartikkeli Missä olivat ministerit? Eduskunta pui aloitetta seksuaalirikoksiin syyllistyneiden karkottamisesta – Halla-aho: "Suomalaisilla rangaistuksilla ei ole minkäänlaista pelotevaikutusta".]
[Ja minähän olen kirjoittanut kansan vallasta yli kansanedustajien tänne merkinnän.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti