perjantai 14. lokakuuta 2016

Kun palestiinalaiset saivat oman hallinnon, taloudellinen kehitys miltei pysähtyi {S}

Jos itse olisit syntymästä saakka miehityksen alaisena niin tuntisitko vihamielisyyttä miehittäjää kohtaan?
Jos miehitys olisi mielestäni epäoikeudenmukaista niin toki. Palestiinalaisten elintaso tosin kohosi ennätystahtia Israelin sotilashallinnon alaisuudessa. Muistaakseni silloin perustettiin 7 yliopistoa, rakennettiin veden ja sähkön jakeluverkot jne. Eikä silloin ollut tiesulkuja, liikkuminen juutalais- ja palestiinalaisalueiden välillä oli suht. vapaata. Juutalaisia vieraili melko runsaasti palestiinalaisalueilla ostoksilla, palestiinalaisia vastaavasti töissä juutalaisalueilla.

Kun Palestiinalaiset saivat oman hallinnon, taloudellinen kehitys miltei pysähtyi. Vain massiiviset ulkomaiset avustukset pitivät sitä pystyssä. Juutalaisten vierailut palestiinalaisalueilla loppuivat. Palestiinalaisalueille kehittyi hallinnon ja asejoukkioiden eliitti, joka kahmi itselleen miltei kaiken varallisuuden ja muu osa kansaa alkoi köyhtyä. Asejoukkioiden terrori-iskut toivat mukanaan tietarkastukset ja sotilaspartiot.

Kun media valjastettiin hallinnon vihakiihotuksen käyttöön, huono kehitys oli helppoa vierittää Israelin ja miehityksen kontolle, mutta jos tarkastellaan palestiinalaisten tilannetta ulkopuolisen silmin ja koko Lähi-idän kontekstissa, niin yhteistyö miehittäjähallinnon kanssa olisi ehkä ollut tavallisten palestiinalaisten kannalta paras vaihtoehto.

[nimimerkki 'PPP' 2.10.2016 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa Eikö Israel näe rauhanmahdollisuutta aitansa takaa?]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti