torstai 7. syyskuuta 2017

S Vapaavyöhykkeitä on vain utopioissa

Vielä jokin aika sitten olin katkera Sauli Niinistölle hänen käsittämättömästä päätöksestään vuonna 2000 heittää käteensä ojennetut Presidentinlinnan avaimet ojennettaviksi Haloskan käsiin 12 vuodeksi, esittäen perusteluiksi vain omituisia verukkeita. Enpä ole oikeastaan enää.

Kuten täällä on jo mainittu, media asettui junttaamaan Haloskaa, eikä ilmeisestikään mistään oikusta: tottapa kabineteissa oli jo hyvissä ajoin sovittu, että Suomeen tulee nyt naispresidentti ja se on demari. Niinistökin oli ollut mukana asiaa hyväksymässä, ehkä kokien aidosti ettei haluakaan presidentiksi ainakaan vielä. Asiaa vaan ei ymmärrettävästä syystä voitu kertoa Kokoomuksen puolueväelle.

Politiikka nyt vain on tällaista. Asioita ei päätetä niin kuin viisainta ja parhaiten olisi, vaan musta tuntuu ja naapuri sanoo -periaatteella. Stalingradin tappiota seuranneena päivänä 3.2.1943 Päämajan tiedustelupäällikkö, eversti Aladár Paasonen antoi Mikkelissä Mannerheimille sekä presidentti Rytille, pääministeri Rangellille, valtiovarainministeri Tannerille ja ulkoministeri Wittingille lohduttoman selonteon:

Saksa ja sen liittolaiset ovat menettäneet henkilöstöä 60 divisioonan verran ja materiaalia vuoden sotatarviketuotantoa vastaavan määrän. Näitä ei enää kyettäisi korvaamaan. Uuden läntisen rintaman avaaminen on vain ajan kysymys. Saksa häviää matemaattisen varmasti ja vetää mukanaan kaikki puolellaan olevat. Myös Suomen.

Valtiojohto vakuuttui selonteosta ja pyysi Paasosta esittelemään sen myös eduskunnalle. Marski evästi häntä: "Antakaa edustajien kuulla kunniansa. Älkää säästelkö ruutia, sillä useimmat heistä ovat syylliset sihen, että me olemme siinä missä olemme. Jos he eivät olisi estäneet maanpuolustuksemme rakentamista, emme olisi tässä tilanteessa."

Paasonen piti selontekonsa kuusi päivää myöhemmin - ja sai vihamielisen vastaanoton. Hänen omien sanojensa mukaan: "Eduskunta ei ollut kypsä kuulemaan näin realistista esitystä." -
Oli sillä sen verran vaikutusta, että hallitusta muutettiin maaliskuussa: uusi pääministeri oli Linkomies, jonka hallituksesta IKL pudotettiin pois.

Ei ollut kypsä, ei. Eivätkä ole asiat niistä ajoista tässä suhteessa pahemmin muuttuneet. On se ja sama, vaikka kansanedustajilla olisi käytettävissään kaikki maailman ajantasainen tieto kulloinkin käsiteltävästä asiasta; se vain pyyhkäistään syrjään ja äänestetään puolueen linjojen mukaisesti. Niiden vetäjinä on tällaisia henkilöitä kuin Li Andersson ja Antti Rinne...

Ei tässä voi kuin toivoa, että Visegrád-ryhmän maat jaksaisivat pitää puolensa eurooppalaisen järjen ääninä alati kasvavaa EU-järjettömyyttä vastaan. Joidenkin autonomisten pikkuyhteisöjen muodostamisesta ja kestävyydestä EU:ta vastaan kun tulee mieleen lähinnä Asterix-sarjakuvat, joissa pieni gallialainen kylä puolustautuu yksinään koko Rooman imperiumia vastaan.

Niillä kyläläisillä kun on se taikajuoma. Ilman sitä heidät pyyhkäistäisiin olemattomiin suuremmitta vaivoitta. Samoin kävisi kansallismielisille autonomisille kyläyhteisöille. Vapaavyöhykkeitä on vain utopioissa. Me elämme jo nyt dystopiassa.

[nimimerkki "Qroquius Kad" 4.8.2017 Yrjöperskeles-blogin merkinnän Tarjatut tunteet lukijakommenteissa]

[PS. Kommentoijan mainitsema Visegrád-ryhmä Puolan, Tšekin, Slovakian ja Unkarin muodostama taloudellista ja poliittista yhteistyötä tekevä ryhmittymä. Voit myös niin halutessasi liittää kirjanmerkkeihisi ryhmän mukaan nimensä saaneen mainion verkkolehden Visegrád Postin. Lehti julkaistuu englanniksi ja ranskaksi.]

2 kommenttia:

  1. Tuohon sitaatin loppuun on tullut kaksi siihen kuulumatonta kappaletta, jotka ovat peräisin nimimerkki Castorilta. Oma kommenttini päättyi lauseseen "Me elämme jo nyt dystopiassa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia huomautuksesta. Ehkä näitä siteerausmerkintöjä ei minun kannattaisi tehdä myöhään yöllä.

      Poista