tiistai 16. elokuuta 2022

S Venäläinen kirjailija Šiškin: Venäjä tulee hajoamaan, eikä sekään mitään hyvää mukanaan tuo

Mutta vaikuttaa siltä, että mitään muuta hyvää meillä ei ole odotettavissa. Maata nimeltä Venäjän federaatio ei Putinin jälkeen löydy kartalta. Imperiumin hajoamisprosessi jatkuu. Tšetšenian itsenäistymistä seuraa toisten kansojen ja alueiden itsenäistyminen. Alkaa valtataistelu. Kansalaisten ei tee mieli elää kaaoksessa – taas voimistuu vahvan, ohjaavan käden tarve. Kaikkein vapaimmissakin vaaleissa – jos sellaisia tulee – valtaan nousee uusi diktaattori. Ja länsi tukee häntä, koska hän lupaa valvoa punaista nappia. Ja ties vaikka kaikki toistuisi sitten uudestaan.

[venäläinen Svetisissä asuva kirjailija Mihail Šiškin Helsingin sanomat -lehdessä 3.3.2022 julkaistussa kolumnissaan.]

2 kommenttia:

 1. Mitäpä sen on väliä, jos Venäjän federaation johtoon nousisikin uusi diktaattori, kun se käsittää enää vain Moskovan ympäristöineen eikä sillä ole ydinaseita.

  Suomen itänaapurissa on Novgorodin tasavalta, jolla on hyvät suhteet Suomeen ihan jo mahdollisen NATO-jäsenyydenkin toivossa, mutta ennen kaikkea kauppasuhteiden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Jo Leo Tolstoi, yksi hyvistä venäläisistä, aikoinaan toivoi maansa hajoamista. Siihen aikaan valtakuntaan tosin kuului paljon nykyistä laajemmin etnisesti ei-venäläisiä alueita.

   Poista