tiistai 30. elokuuta 2022

S Kaikilla ihmisillä on valmius tehdä pahaa

Pahuus on suorastaan räjähtänyt myös suomalaisten silmien eteen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Sen jälkeen on raportoitu venäläissotilaiden toteuttamista systemaattisista siviilien kidutuksista, raiskauksista ja tappamisista.

Nummenmaan mukaan kyse ei ole siitä, että julmuuksiin kykenevät venäläissotilaat olisivat jonkinlaisia poikkeusyksilöitä, vaikka moni haluaisi niin ajatella.

– Aiemmin on ajateltu, että rikollisuus on pelkästään sosiaalinen ilmiö ja että ihmiset ovat lähtökohtaisesti kunnollisia, mutta kasvaisivat jostain syystä vinoon. Se ei pidä paikkaansa, vaan taipumus pahuuteen on olemassa kaikissa.

– Se on nähtävissä myös Ukrainan sodassa. Kaikilla ihmisillä on valmius tehdä tuollaisia asioita, sillä psykopaatteja tai sadisteja ei löydy niin paljon, että ne kattaisivat edes yhden maan armeijan.

[Näin oli lausuttu Anna-Maija Naakan kirjoittamassa 18.8.2022 Ilta-sanomissa julkaistussa artikkelissa Pahuuden asiantuntija, jossa aiheena on se, että psykologian tohtori Lauri Nummenmaa haastaa sen, mitä olemme tottuneet ajattelemaan ihmisen pahuudesta.]

2 kommenttia:

 1. Emme ole enkeleitä.
  Olemme tappaja-apinoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä sellaisia, jotka kykenevät muodostamaan miljardin yksilön laumoja.

   Poista