keskiviikko 10. elokuuta 2022

S Sananvapaus on liian tärkeää rajoitettavaksi vain siksi, että jokunen poliitikko tai aktivisti pelkää sen ”väärinkäyttöä”

Meidän on uskottava ihmiseen ja taattava, että kaikki pääsevät osallisiksi ylellisyydestä, jota itsenäinen ajattelu ja vallanpitäjien ja huonojen ajatusten kritisoiminen on. Mikä tahansa yritys sananvapauden kaventamiseksi, vaikka yritys puettaisiin humaaniuden ja empaattisuuden kaapuun, vaarantaa vapaudet, jotka ovat mahdollistaneet muunlaisteen oikeuksien laajenemisen. Sananvapaus on tehokkain ase vallan väärinkäyttöä ja kaikenlaista tyranniaa vastaan. Se on liian tärkeää rajoitettavaksi vain siksi, että jokunen poliitikko tai aktivisti pelkää sen ”väärinkäyttöä”.

[Näin oli lausuttu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalon Ihmisluontoa etsimässä -blogissa 30.5.2022 julkaisemassa merkinnässä Vihapuhe nauttii lainsuojaa.]

2 kommenttia:

 1. Yhden vihapuhe on toisen kivapuhe.
  Demokratiassa äänestäjät päättävät loppupelissä kumpi on kumpaa, eikä se voi toteutua ilman sananvapautta, jossa jokaisella on oikeus julkaista mitä tahansa.

  Mikäli tätä oikeuttaan käyttää kanssaihmisensä loukkaamiseen tai rikoksiin yllyttämiseen, on asianomaisen oltava valmis vastaamaan sanoistaan nostettuihin syytteisiin tuomioistuimen edessä.
  Mutta etukäteen häntä ei saa normaalioloissa estää sanomasta sanottavaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi "hauskaa", jos valta vaihtuisi vaaleissa aina suhteellisen helposti ja kulloisetkin vallassaolijat käyttäisivät lainsäädäntövaltaansa "väärää mieltä" olevien kansalaisten rankaisemiseen.

   Poista