sunnuntai 14. elokuuta 2022

S QAnon-kultti pähkinänkuoressa

QAnon on sisällöltään ja muodoltaan tähän aikaan ja paikkaan sopiva salaliittoteoria. Sen teemat ovat melkeinpä ikuisia, mutta niiden soveltaminen ja levittäminen tapahtuu äärimmäisen tiukasti kiinni ajassa. Sen totuuskäsitys on joustava eikä se näin ollet hirttäydy kiinni faktoihin. QAnon on ennen kaikkea osallistavaa ja hajautettua toimintaa, jossa suuret väkimäärät pystyvät tuottamaan huomiokilpailun avulla toimivaa ja viraalia materiaalia oman viestin levittämiseksi.

Koska koko ajatusrakennelma perustuu Donald Trumpin presidenttiydelle, muokkaavat siihen liittyvät tapahtumat merkittävästi kokonaisuutta. Marraskuun alun presidentinvaalit Yhdysvalloissa ovat koko QAnonin olemassaolon ytimessä. Voi hyvinkin olla, että koko systeemiä pidetään yllä vain sen takia.

Yhdysvalloissa QAnon on jo poliittinen voima. Euroopassakin sen on nähty yrittävän vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Joka paikassa se on joka tapauksessa lähde henkilökohtaisille murhenäytelmille. Sen normaalielämästä ulossulkeva luonne saa Q:n seuraajat kuin itsestään ryhmäytymään tiukaksi ja kulttimaisuuteen asti sisäisesti solidaariseksi ryhmäksi. Pian sen ympärille todennäköisesti nouseva moraalipaniikki eristää näitä ihmisiä entisestään. Eristäminen voi määrällisesti pienentää ryhmää, mutta samalla myös radikalisoida uskollisena pysyviä. Kannattaa muistaa, että pilkka QAnoniin uskovia kohtaan ei auta mitään eikä ketään, vaikka esitetyt näkemykset tuntuisivat miten todellisuudelle vierailta.

QAnon ja ajatus pahuuden hallitsemasta maailmasta ei varmasti häviä kokonaan pois pitkään aikaan. Samat tekijät, jotka saivat tämän salaliittoteorian nousuun, vievät myös tuulen sen siipien alta. Trumpin presidenttiys loppuu joka tapauksessa joskus, näillä näkymin todennäköisemmin jo tammikuussa. Korona saadaan tavalla tai toisella aisoihin. Toki ihmiskunnan sylissä on pian kiihtyvät ilmastonmuutoksen seuraukset ja silloin jotkut taas turvautuvat salaliittoteorioihin kestääkseen epävarmuutta ja pelkoa. 

[Näin oli lausuttu Väkivallaton maanpuolustus ja sen henki  -blogissa 3.9.2020 julkaistussa merkinnässä QAnon - täydellinen salaliittoteoria.]

[Demokraattisen puolueen Joe Biden tuli valituksi Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 2020 marraskuussa. Olen itse kuitenkin viihdyttäneeksi itseäni käynyt aina välillä lukaisemassa hieman suomenkielistä Trumpin kannattajat -Facebook-ryhmää, joka ainakin osittain perustuu QAnon-liikkeen ajatusmaailmalle, jos näin voi sanoa. Koska joskus tekee mieli nauraa kaiken maailman järjettömyyksille. Ryhmän on perustanut profeettana itseään pitävä ainakin jollakin lailla kristitty Jouko Piho.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti