keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Ajatus siitä, että ihminen käyttäisi vain kymmentä prosenttia aivokapasiteetistaan, on vain myytti {S}

Niin ns. kertakäyttökapasiteettiä, siis "intensiivistä" kapasiteettiä voidaan luonnehtia termillä 100%.

Mutta kun otetaan jokin tuollainen hetki, niin aivot eivät käytä kuitenkaan kaikkea potenttiaaliaan, eivät tee kerralla kaikkea mihin pystyvät, vaan tekevät intensiivisesti vain tuollaisen jonkun osasen verran, siis intensiivinenkapasiteetti 100%, ei ole sama kun aivojen koko kapasiteetti 100%.
Joo. Samoin perustein voitaisiin sanoa että käytämme vain 10 % lihaksistamme tai 10 % maksamme kapasiteetista tms.

Ihmisellä ei juuri ole elimiä tai elinryhmiä joita käyttäisi koko ajan 100 % (nytkin vatsani on melko tyhjä. Käytän siis ruuansulatusjärjestelmääni pahasti vajaateholla ). Silti ihmisellä ei juuri ole mitään tarpeetontakaan. Evoluutio ei yksinkertaisesti tuota elimiä jos niitä ei tarvita. Mikäli tarvitsisimme normaaliin elämään vain 10 % aivoistamme niin aivomme olisivat kymmenen kertaa nykyistä pienemmät.

Totta ihmeessä kaikkea aivokapasiteettia harvoin käytetään samanaikaisesti (ei liene sellaistakaan olotilaa jolloin kaikkia lihaksia käytettäisiin samanaikaisesti, ja harvan vatsakaan on aina täysi). Mutta vaikka esim. kuulo- ja näköärsykkeitä ei käsitelläkään samanaikaisesti ei se tarkoita etteikö molempien käsittely olisi ihmiselle erittäin tarpeellista.

[nimimerkki "Pseudohippi" 31.1.2009 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa 'Käytämme vain 10% aivokapasiteetistamme?']

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti