lauantai 15. huhtikuuta 2017

EU:ta tulee parjata sopivasti {S}

No, noinhan se tilanne käytännössä on, eli että Britannialla on nyt monta uutta ongelmaa ratkottavanaan brexitin myötä, mutta se toteamus saattaakin meidät sen perimmäisen kysymyksen äärelle, että onko tämänkaltainen päätäntävallan luovuttamine ja keskittäminen yhteen instanssiin lopulta pelkästään hyväksi, ja ennen kaikkea, onko tasavertaisesti oikeudenmukaista miten EU organisaatio kaikkiaan toimii.
Se on hyvä kysymys, johon tuskin on vain yhtä vastausta. Mutta kai sen voi kysyä niinkin, että onko maakuntien kannattavaa luovuttaa päätäntävaltaa valtiolle? Tai kaupunkien ja kuntien? Tai kylien? Historia on osoittanut, että korkeammat hierarkian tasot ovat aina tehostaneet toimintaa ja tuoneet taloudellisia hyötyjä ja kehitys on kulkenut kriisejä lukuunottamatta suurempien yksiköiden suuntaan. Toki isommat hallintoyksiköt ja etäinen hallinto on aikaansaanut massiivisia ongelmia ja vääryyksiäkin.

Ei EU:ta kannata mielestäni liikaa parjata, vaikka se kaipaakin tiettyä demokratisoitumista ja paluuta todellisuudesta vieraantuneiden kuormasta syöjien palkkiovirkakerhosta poliittiseksi kansalaisten etua ajavaksi organisaatioksi. EU:n tärkein tehtävä on pitää isot maat irti toistensa raiveleista. Koska lienee ollut edellinen kerta, kun Ranska, Saksa, Britannia, Espanja ja Venäjä (ei kuulu EU:hun, mutta EU hillitsee sen sotaintoa) (tai niiden edeltäjät) eivät olisi sotineet keskenään 70 vuoteen.

[nimimerkki "Neutroni" 23.3.2017 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa Brexit - Brittiläiset lentoyhtiöt vaikeuksissa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti