maanantai 8. huhtikuuta 2024

S Oikeasti nainen ei ollut neekeri

Melodraaman melankolinen klassikko sukupolvien ja rotujen välisestä kuilusta aikansa Amerikassa, keskipisteenään nuori musta nainen, joka yrittää esiintyä valkoisena. Pääosissa: Lana Turner, Susan Kohner, Juanita Moore, John Gavin, Sandra Dee ja Mahalia Jackson. Ohjaaja: Douglas Sirk. (Imitation of Life, USA 1959)

[Näin on kuulunut Suurinta elämässä -nimisen elokuvan tekstillinen kuvaus.]

[Ilmeisesti tuota "mustaa naista" esittää elokuvassa Susan Kohner. Tarkistin asian, ja näyttelijä ei ole ollenkaan neekerin näköinen. Voisi kuvitella, että tällaisessa tapauksessa kuin tässä elokuvassa on, niin ei olisi syytä pitää valkoisesta käyvää ihmistä neekerinä. Mutta Yhdysvaltain kulttuuriin on iät ajat kuulunut nk. yhden veripisaran laki. Eli tässä kulttuurissa jos yksilön isoisoisä on ollut neekeri mutta muu hänen verenperintönsä on "valkoista", hänet joka tapauksessa katsotaan kirotuksi nekruksi, – käytän tässä perinteistä haukkumasanaa, koska yhden vesipisaran laki on rasistinen – vaikka hän kävisi ulkonäöltään täysin valkoisesta.]

3 kommenttia:

 1. Kieltämättä irvokasta.
  Asian tiimoilta on tehty elokuva, jossa pääosa esittää Sir Anthony Hopkins.
  Vitivalkoinen professori saa eräänä päivänä kuulla jonkun kaukaisen esivanhempansa olleen afro, ja se mullistaa hänen maailmansa:
  vitivalkoinen mies muuttuikin pikimustaksi neekeriksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan.
   Elokuva oli tuo:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_tahra

   Sir Anthony ei kuitenkaan saanut kuulla olevansa pikimusta neekeri koska hänellä oli jossain kaukana neekerisukulainen, vaan hän oli pikimusta neekeri joka oli onnistunut lähes koko ikänsä esittämään vitivalkoista, joskin juutalaista miestä.

   Melkoinen saavutus!
   Ei kaikkialla onnistuisikaan.

   Poista