lauantai 13. huhtikuuta 2024

S Hannah Arendt näki eron nationalismin ja rasismin välillä

Mitä Arendt ajattelisi nykypäivän rasismista, nationalismista ja äärioikeistolaisuudesta? IS kysyi asiaa Arendtin ajatteluun perehtyneeltä Jyväskylän yliopiston tutkijalta, valtio-opin dosentti Tuija Parvikolta.

– Arendt tekee kirjassaan aika vahvan eron rasismin ja nationalismin välillä. On liian yksinkertaista ajatella niin, että nationalismi olisi aina jonkinlainen rasismin esiaste ja kehittyisi väistämättä aina rasismiin, Parvikko sanoo.

– Itse asiassa nationalismin ongelmat voivat olla hiukan toisenlaisia. Nationalismi perustuu ajatukseen siitä, kuinka ihmiset ovat keskenään maailmassa. Nationalismin taustalla on kansakunta-ajattelu: jokaisella kansalla on paikkansa maailmassa ja kaikki kansat kuuluvat ihmiskuntaan.

Nationalistit siis ajattelevat, ettei mitään kansaa heitetä ulos ihmiskunnan kokonaisuudesta. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 30.7.2023 julkaistussa Jouko Juonalan kirjoittamassa artikkelissa Suomessa tapahtui iso muutos, arvioi tutkija – ”Rasistit ovat tulleet kaapista ulos”.]

[Saksanjuutalainen-yhdysvaltalainen filosofi Hannah Arendt (1906-1975) oli puhunut "pahan arkipäiväisyyhdestä". Tämä on herättänyt suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona. Koska ihmisten on usein vaikea uskoa, että ihan tavalliset ihmiset voivat kyetä suureen pahuuteen. Ihmiset haluavat mieluummin ajatella, että pahat ihmiset ovat pikemminkin jonkinlaisia kummajaisia tai avaruudesta joko kuvitteellisesti tai tosiasiallisesti ilmestyneitä olentoja. Oikeasti he ovat ilmestyneet olemaan ihmiskunnan geenialtaasta ja kulttuurisesta moninaisuudesta. He ovat ihmisiä siinä missä muutkin.]

[Olen julkaissut aikoinani tässä blogissani merkinnän aiheesta nationalismista ja etnonationalismista.]

[On tietenkin olemassa myös patologista nationalismia, esim. surullisenkuuluisa hitleriläinen kansallissosialismi eli tuttavallisemmin natsismi.]

2 kommenttia:

  1. Nationalismi on käsitys kuulumisesta omaan kansakuntaan, joka on samanarvoinen muiden kansakuntien kanssa ja ansaitsee siksi oman kansallisvaltionsa.
    Rasismi on käsitys oman ihmisrodun ylemmyydestä muihin ihmisrotuihin nähden.

    Nykyään on muotia julistaa ettei ihmisrotuja ole olemassakaan.
    Ehkei ihminen ole nisäkäskään?
    Myöskin rasismin käsitettä on laajennettu tarkoittamaan mitä tahansa syrjintää;
    kaipa vannoutuneen antirasistin mielestä jo liikennevalotkin saattavat olla rasistisia elleivät näytä hänelle koko ajan vihreitä.

    Niinpä nationalistin kielteinen vastine olisi kai rasistin sijasta etnisti:
    hän, joka katsoo oman kansakuntansa muita kansakuntia ylevämmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Mä näin äskettäin pääkaupunkiseutulaisen runkolinjan bussin, joka vastoin hyvää käytäntöä ei ollutkaan oranssi vaan sininen. Taisi sekin olla rasismia.

      Poista