maanantai 22. huhtikuuta 2024

S Henry Kissingerin veriset kädet, osa 2

Monista Kissingerin muistokirjoituksista on viime päivinä puuttunut maininta Vietnamin toisesta naapurimaasta Laosista, jota Yhdysvallat pommitti vuosina 1964–1973, sekä ennen Nixonin ja Kissingerin valtakautta että heidän aikanaan.

Yhdysvallat pudotti Laosiin noin kaksi miljoonaa tonnia pommeja. Kuulun laskelman mukaan se tarkoitti yhtä pommilastia joka kahdeksas minuutti yhdeksän vuoden ajan. Tästä reaalipoliittisesta toiminnasta huolimatta Laos jäi kommunistien käsiin, samoin kuin Vietnam ja Kambodža. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 3.12.2023 julkaistussa Pekka Mykkäsen kirjoittamassa uutisartikkelissa Henry Kissinger on koulu­esi­merkki siitä, kuinka valikoivasti kätensä vereen tahrineita muistetaan.]

4 kommenttia:

 1. Strateginen pommitusoperaatio "Rolling Thunder" eteni kohti tavoitettaan, kun USAn kotirintama petti ja edessä jo häämöttänyt voitto jouduttiinkin luovuttamaan Pohois-Vietnamille.
  Sekö oli sitten näiden mykkäpekkojen mielestä hyvä lopputulos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdysvallat toisaalta aiheutti suurta tuhoa Vietnamin naapurimaille sodan aikana, mutta Vietnamissa se taisteli toinen käsi selän takana, kun ei saanut tehdä maahyökkäystä Pohjois-Vietnamin alueelle eikä aivan kauheasti pommittaakaan sitä.

   Yhdysvalloissa sodanvastainen ilmapiiri syntyi siitä, kun ihan tavallisia keskiluokkaisia ihmisiä alkoi sota koskea värväyksen muodossa.

   Poista
  2. Melkoisen vahva vaikutus oli myös televisiolla, joka saattoi vyöryttää sodan kauhut sensuroimattomina amerikkalaisiin olohuoneisiin.
   Toisin oli ollut Korean sodassa ja II maailmansodassa, joiden uutisfilmit ennakkotarkistettiin ja paljon liiallista realismia poistettiin.

   USA oppikin läksynsä, eikä myöhempiin sotiin ole enää päästetty kuvausryhmiä ilman lapsenvahteja.

   Poista